Obama győzelmét jósolja az amerikai társadalomtudósok többsége

A prognózisokat összesítő PollyVote.com weboldal átlagolása szerint Obama a szavazatok 51,5 százalékát fogja kapni, ami egyénértékű lehet a győzelemmel.Az amerikai társadalomtudósok többsége azt valószínűsíti, hogy a hivatalban lévő elnök, Barack Obama fogja megnyerni az idei elnökválasztást – közölte kedden, a demokraták országos konvenciójának nyitónapján a The Washington Times című konzervatív napilap.

Allan Lichtman, az Amerikai Egyetem történészprofesszora, aki egy olyan modellt dolgozott ki az elnökválasztások kimenetelének prognosztizálására, amely 13 tényezőt vesz figyelembe, úgy véli, hogy a választás nem hoz majd szoros eredményt, és Barack Obama “elég egyértelmű” győzelmet arat majd.

Lichtman az 1860 és 1976 között megtartott választások adataira alapozva dolgozta ki modelljét, és először 1980-ban vállalkozott jóslásra. Azóta minden választás eredményét sikerült eltalálnia. A professzor olyan tényezőket vesz számításba, mint például az, hogy a jelöltek közül ki van hivatalban, a riválisok milyen teljesítményt mutattak fel a külpolitikában, mennyire karizmatikusak és milyen eredményt hoztak az elnöki ciklus félidejekor tartott kongresszusi választások.

A lap rámutatott, hogy négyévente professzorok tucatjai próbálják megjövendölni a Fehér Házért folyó vetélkedés végkimenetelét, olyan faktorokat számításba véve, mint a gazdasági és a világpolitikai légkör, valamint a két nagy párt közötti erőegyensúly.
A prognózisokat összesítő PollyVote.com weboldal átlagolása szerint Obama a szavazatok 51,5 százalékát fogja kapni, ami egyénértékű lehet a győzelemmel. Obama győzelmét annak ellenére is többen valószínűsítik, hogy a közvélemény-kutatások zöme szerint a két elnökjelölt között holtverseny alakult ki.
Az elemzők többsége szerint az egyik legfontosabb tényező az, hogy Obama a hivatalban lévő elnök, és mint ilyet, nehéz kibillenteni a hatalomból.

Alfred G. Cuzan, a Nyugat-floridai Egyetem közigazgatástan-professzora azon tudósok közé tartozik, akik a republikánus Mitt Romney győzelmét jósolják. Szerinte az elnök azért fog elbukni, mert az első ciklusa alatt megnövelte az állami kiadásokat, és az elmúlt négy év alatt nem sikerült talpra állítania a gazdaságot. Cuzan ugyanakkor elismerte, hogy a hivatalban lévő elnökök akkor szoktak kudarcot vallani, ha igen súlyos gazdasági problémákkal és olyan népszerű kihívóval kell szembenézniük, mint amilyen Ronald Reagan volt 1980-ban vagy Bill Clinton 1992-ben.
Veresége esetén Barack Obama a negyedik olyan elnök lenne az utóbbi 80 év alatt, akinek nem sikerül megválasztatnia magát a második ciklusra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*