Megvan a lista mit kér az IMF a magyar kormánytól

Tájékoztatást kapott szerda este a Sárváron ülésező Fidesz–KDNP-frakció a kormánytól a Nemzetközi Valutaalap feltételeiről – értesült a Magyar Nemzet. A listán szerepel a nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családi pótlék csökkentése, személyi jövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, valamint általános, értékalapú ingatlanadó, de az önkormányzatok kiadásainak csökkentése is rajta van a listán, és emellett még a bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának.

Az előbb ismertetett feltételeken túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, ami az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét. A Bruxinfo értesülése szerint szeptember 27-én megindíthatja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a pénzügyi tranzakciós illeték miatt. Ez kibillentette a forintot , az euróval szembeni jegyzés 286 forintig ment el, de innen visszakorrigált miután az Európai Bizottság illetékes szóvivője azt közölte, hogy nincs még brüsszeli állásfoglalás a magyar tranzakciós illeték ügyében. Egyébként az eljárás elindításán és a magyar válaszon 120 milliárd forintos költségvetési bevétel sorsa múlik.

Orbán Viktor tegnap külföldi hírügynökségeknek azt mondta, akár már ősszel lezárulhatnak a hiteltárgyalások az IMF-EU párossal. Hozzátette, a kormány továbbra is gyors lezárásra számít , és bár még vannak vitatott kérdések, a tárgyalások igen jól haladnak. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy mekkora lesz a hitelkeret, korábbi hírek szerint 15 milliárd euró körül lesz. Közben Varga Mihály szerint nem úszható meg az IMF-hitel, amit okosan kell felhasználni azért, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítani lehessen. A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*