Zárónap Magyarország legnagyobb tanodájában

2012. augusztus 31-én Farkaslyukban hivatalos záróünnepségét tartotta az Alap és középfokú oktatási rendszerek  megerősítése az ózdi kistérségben/Kistérségi tanoda program, mentori hálózat kialakítása az esélyegyenlőség biztosítása érdekében c. TÁMOP 3.3.7.-09/2-2009-0006 azonosítószámú projekt, amelynek szakmai megvalósítója a Dr. Ámbédkar Iskola volt.2010 szeptembere óta az Ózdi Kistérség 11 településén közel 400 – többségében halmozottan hátrányos helyzetű – fiatal fordult meg a 2000 órányi délutáni foglalkoztatáson és olyan szolgáltatásokat vehetett igénybe, amelyeket a középosztálybeli szülők általában megvásárolnak gyermekeiknek. A szolgáltatások között szerepelt 6 kirándulás – úticél, összesen 57 múzeumpedagógiai foglalkozás; településenként 3 színház- és 1 mozilátogatás, 4-4 családi nap és sportnap, tánc-, népismereti- és drámafoglalkozások, identitásestek, egészségügyi előadások, komplex gyermek-tréning, nyári balatoni tábor 7 turnusban.

Tettük mindezt a tanulási motiváció növeléséért, hogy a tanodás nyolcadikosok fele érettségit adó, hiányszakmát nyújtó képzéseket válasszon. A Tanodasztenderd alapján szervezett pedagógiai munka kiemelt céljai között tartotta számon a széleskörű együttműködést, a személyiség- és közösségfejlesztést, a kulcskompetenciák fejlesztését, a tehetséggondozást. Utóbbi eredményességét 6 tehetségcsoport bizonyítja (médiaműhely, angol- informatika tréning, tánc, kórus és önismereti csoport).

A tanoda 70 munkatárssal dolgozott mentorokkal, CKÖ koordinátorokkal, foglalkozásvezetőkkel,szociális munkásokkal, fejlesztő pedagógussal, nyelvi és informatikai, táncos és színházi trénerekkel, akik tudásukat a projekt keretében szervezett módszertani tréningeken bővíthették.

A médiás fiatalok által szerkesztett honlapjainkon betekinthetnek a tanoda mindennapjaiba http://balatanoda.postr.hu, http://tanoda.post.hu

Hervoly Vanda, szakmai vezető

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.