Latin-amerikai üzletember-találkozó lesz Budapesten

Budapest – A Latin-Amerika iránt érdeklődő magyar üzletemberek októberben ismét találkozhatnak a régió képviselőivel Budapesten. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – mint a Duna menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DCCA) gesztorszervezete – 2012. október 11-ére latin-amerikai üzletember-találkozót szervez Budapesten.

A találkozó célja, hogy Latin-Amerika és a Duna-régió kereskedelmi kamaráit és azok tagvállalatait kapcsolatba hozza egymással. Eme kezdeményezés szorosan kapcsolódik az Osztrák Gazdasági Kamara által 2012 májusában szervezett „Latin Amerika és Közép-, Kelet- Európa találkozója Bécsben – Két világkereskedelmen és befektetéseken keresztül történő összekötése” című konferenciához.
A soron következő rendezvény a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és Külügyminisztérium által rendezett budapesti latin-amerikai üzleti fórum folytatásának is tekinthető.
A kereskedelemfejlesztés és gazdaságösztönzés szempontjából a rendezvény kiemelt célja, hogy elősegítse a magyarországi – elsősorban fővárosi – vállalkozók, valamint a Duna-régióhoz tartozó kis- és közepes vállalkozások dél-amerikai piacra jutását, termékeik exportálását, valamint a DCCA kereskedelmi kamarái és a latin országok kereskedelmi kamarái közötti szorosabb együttműködés kialakítását. További lényeges szempont, hogy azok a dél-amerikai vállalkozások, amelyek Nyugat-Európában jelen vannak, a további terjeszkedéseik, illetve vállalatbővítéseik során Közép-Kelet Európát, a Duna-régió országait – azon belül is Magyarországot- kiemelt befektetési területnek tekintsék.
A DCCA tagoknak szintén lesz lehetőségük országuk és régiójuk gazdasági potenciálját a latin-amerikai országok kormányzati képviselőinek, vállalatainak és a kamarai résztvevőknek bemutatni.
Elsődlegesen azon latin-amerikai országok jelenlétére és részvételére koncentrálnak a szervezők, amelyekkel az Európai Uniónak szabadkereskedelmi megállapodása van. Ilyen típusú egyezmény – amely a termékek új piacra jutását könnyíti és a szolgáltatások liberalizációját segíti elő, lehetőséget biztosít továbbá a fennálló magas vámok lebontása során a befektetések növelésére és a kereskedelemösztönzésre – született már Mexikóval, Chilével, Peruval és Kolumbiával.
További kiemelt célországok Brazília és Argentína (a Mercosur csoport tagjai), amelyekkel az Európai Unió tárgyalásokat folytat szabadkereskedelmi megállapodások megkötése céljából.
A konferencia hivatalos nyelve a spanyol és az angol, azonban a BKIK szinkrontolmácsolást is biztosít a jelenlévők számára.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a www.dcca.eu/latinforum oldalon lehet megtenni. A résztvevők száma korlátozott (150 fő), ezért a BKIK arra kéri az érdeklődőket, hogy legkésőbb 2012. szeptember 30-ig regisztráljanak. (kitekinto)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*