A munka ünnepe Amerikában

Szeptember első hétfőjén, azaz ma ünneplik a munka napját az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogyan Magyarországon, úgy a tengerentúlon is munkaszünetet tartanak ilyenkor. Az amerikai Labor Day története egészen az 1880-as évekig, a Pullman sztrájkig nyúlik vissza.

George Pullman az egyik amerikai vasúttársaság alapítója és tulajdonosa volt. Cége vasúti vagonokat gyártott, amivel igen tehetős vagyonra és hírnévre tett szert. Az 1880-as évek elején dolgozóinak várost alapított, amit róla neveztek el. Itt robbant ki az egyik legjelentősebb konfliktus a társaság és a szakszervezetek között, amikor – az 1893-as gazdasági válság hatására – harmadával csökkentette dolgozói fizetését. Erre válaszul, csaknem háromezer munkavállaló kezdett sztrájkba 1894. május 11-én. Később a munkabeszüntetés nemzeti szintűvé terebélyesedett.

A The New York Times korabeli tudósítása szerint az egyik legnagyobb küzdelem volt a vasúttársaság és alkalmazottai között. A sztrájkban (annak csúcspontján) 27 államból, körülbelül negyedmillió munkás vett részt. A konfliktus felügyeletére az elnök szövetségi csapatokat vezényelt a Chicago melletti gyárhoz, ahol az amerikai vasutas szakszervezet (American Railway Union) tagjai és a vasúttársaság között időközben tettlegességig fajult az ellentét. A katonai beavatkozás során 57-en megsérültek, 13 munkás pedig életét vesztette. Néhány nappal később a sztrájk véget ért, a dolgozók kártérítésben részesültek.

Ezt követően az akkori amerikai elnök, Grover Cleveland, kiemelt politikai feladatként kezelte a munkáskérdés rendezését. A további konfliktusok elkerülése érdekében, s mintegy a megbékélésnek szánt gesztusként a törvényhozás elé vitte az állami munka ünnepének javaslatát. A Labor Day-t a kongresszus egyhangúan jóváhagyta. Így mindössze hat nappal a sztrájk lezárása után már törvénybe is emelték. Később mind az 50 amerikai államban nemzeti ünnepé nyilvánították.

A Labour Day ma már távol áll az eredeti elképzelésektől. Akkoriban a szakszervezeti tagok és családjuk kötődésének, csapatszellemének az erősítése, a munka becsületének növelése volt a cél. Igaz, ma is számos utcai rendezvénnyel, fesztiválokkal, hétvégi szabadtéri programokkal ünnepelnek Amerika-szerte, a szónoklatok, a politikai beszédek és szakszervezeti események már jóval kisebb jelentőséggel bírnak, mint 100 éve.

Hagyományosan ez az ünnep jelzi a nyár végét is az amerikaiak számára, hiszen ekkor kezdődik a tanév és az év végi nagy nekifutás a vállalatoknál.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*