Marshall Robin beszámolója magyarországi tapasztalatairól

Marshall Robin, a buffalói cserkészcsapat tagja, résztvett a Külföldi Magyar Cserkészszövetség középiskolai programján, amelynek keretében egy évet töltött vendégdiákként a miskolci Fényi Gyula Jezsuita gimnáziumban. Utána résztvett a Cserkészszövetség három hetes magyarországi őrsvezetői körútján. Itt közöljük a tőle kapott beszámolót és köszönő sorokat. 

Először is bocsánatot kérnék, hogy csak most írom meg ezt a levelet, de csak most értem haza a Külföldi Magyar Cserkészszövetség által szervezett Magyarországi körútról. Tökéletes befejezése volt egy élményekkel teli évnek. Ez az év nagyon sokat jelentett nekem. Mielőtt eljöttem, soha nem gondoltam volna, hogy ilyen függetlenné tudok válni egy év alatt. Amikor itt volt a nővérem, úgy álltam az egészhez, hogy én nem akarom csinálni, hogy ez nem nekem való, de amikor hazajött rengeteg sok élménnyel és barátokkal, kezdtem belegondolni és rájöttem, hogy ez nagyon jó lehet és így eldöntöttem, hogy én is szeretnék eljönni Miskolcra a Fényi Gyula Jezsuita gimnáziumba. Ez volt eddigi életem legjobb döntése.  Mielőtt eljöttem, nem volt nekem annyira fontos a magyarságom, mint most.  Azért lett ennyire fontos, mert most már láttam elsőkéből a kulturát; megtanultam, hogy magyar cserkésznek lenni és magyarnak lenni két teljesen más dolog. A hagyományok és szokások eddig nem foglaltak sok helyet az agyamban. Például sohasem lett volna alkalmam disznóölésen részt venni Amerikában. A magyar történelmet is máshogyan tanultam, például a Trianoni döntést eddig az amerikai iskola rendszer szerint tanultam, de most már értem, hogy a magyarok miért tartják ezt a történelmi döntést  ilyen közel a szívükhöz.

Először megköszönném az iskolában Ferenc Atyának azt, hogy törődött velem, rákérdezett, hogy hogy állok a magyar tanulással és lelkesített. Márta néninek köszönöm, hogy minden héten foglalkozott velem és neki köszönhetem nemcsak azt, hogy le tudtam tenni a középfokú magyar nyelvvizsgát, hanem minden egyéb érdekességet, amire engem megtanított. A tanáraimnak is köszönöm mindent, amit értem  tettek, hogy  minél többet tanulhassak.   Külön foglalkoztak velem és türelmesek voltak hozzám . Nagyon hálás vagyok azért is, hogy Amelita néni mennyit segített nemcsak az osztállyal kapcsolatos dolgokban, hanem minden iskolához kötődő esetben is. Bármi történt,  tudtam rá számítani. A nevelők is a kollégiumban sokat foglalkoztak velem, nagyon szerettek és szülőként támogattak.

Külön köszönöm a diákoknak, hogy befogadtak. Úgy érzem nagyon gyorsan beilleszkedtem az osztályba és az iskolába, és az nem csak miattam van, hanem miattuk is. Úgyhogy tényleg, köszönöm! Nélkülük nem lett volna ennyire jó ez az év. Ezenkívül a szülőknek megköszönném a hétvégéket, amikor náluk megszállhattam. Ezek a napok mindig élvezetesek voltak és lehetőséget adtak, hogy belelássak, hogyan élnek a magyar családok. Nemcsak a kirándulások, mint például a Csíksomlyói búcsú, a Balaton, vagy Budapesti városnézés voltak jó alkalmak arra, hogy tapasztalatot szerezzek, de  azok a hétvégék is sokat jelentettek, amikor a mindennapi családi élet részese lehettem.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek is köszönöm ezt a lehetőséget. Enélkül az ösztöndíj nélkül, ez az év nem történhetett volna, és ezért nagyon hálás vagyok. Végül, Forgách Péter, nélküled, szóba se jött volna ez a lehetőség, hogy Magyarországon tanuljak és nagyon köszönök mindent, amit  ennek érdekében tettél! Mindent, amit tanultam, az összes tapasztalatot amit szereztem, örökké fogom  használni, nemcsak magam számára, hanem át fogom tudni adni minden külföldi magyar diáknak is. Sok segítséget fog nyújtani mindez a cserkészeten belül a segédtiszti szint eléréséhez, ami lehetővé teszi majd, , hogy a következő generációt taníthassam.

Remélem, hogy mindig  tartjuk továbbra is a kapcsolatot, és természetesen bármikor bárki jön látogatóba hozzánk, szeretettel várjuk! Remélem lesz alkalmam viszonozni mind azt a jót, amit mindannyitoktól kaptam.

Marshall Robin, Buffalo, New York, USA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*