Hawaii a legújabb sláger

Az Egyesült Államok még mindig a külföldi ingatlanvásárlók első számú desztinációja. A 2011-es év óta folyamatosan erősödő külföldi befektetői érdeklődés és megnövekedett tulajdon kétségkívül újraírja Hawaii  ingatlanpiacának történelmét. A nemzetközi eladások 16 milliárd dollárral nőttek 2011-ben, így még mindig  vonzó célpont, mind az ingatlanvásárlók, mind a jövedelmező befektetést keresők körében. Egyre több magyar vásárló jön hozzánk a valóban alacsony árak és a lehetőségek miatt.

Dr. Nagy és Társa Ügyvédi Iroda vezetője Dr. Nagy Zoltán ügyvéd árulja el olvasóinknak, hogy melyik az a terület ma külföldön, ahová egyre több magyar vásárló fektet be.

Ügyvéd úr, mi most a sláger a magyar ingatlanpiac szereplői között?
-Nagyon érdekesen alakul az ingatlanpiac, hiszen ha belegondolunk néhány évvel ezelőtt, ha valaki azt mondta „ingatlant vásároltam Hawaii –szigeten”, vagy akár csak nyaralni ment valaki oda, úgy gondoltuk az átlagembernek ez elérhetetlen álom. Mi olyan kivételes lehetőséget kaptunk egy amerikai partnerünkön keresztül, amivel lehetőség nyílik az átlagembereknek is telkeket vásárolni Hawaii-Nagy-Szigeten, (Hawaii Big Island) mindenki számára megfizethető áron.

A mai világban egyre bizonytalanabbak az üzleti befektetések, főleg azok, melyek inkább a virtuális világban történnek pl. a (tőzsde és az értékpapírok). Ami még mindig érteket képvisel az az árában, értékében megszerzett ingatlan. Ennek az értéke mindig megmarad, de növekszik is különböző okok miatt (helyi fejlesztés, népesség gyarapodás, környékbeli infrastruktúra növekedés).Az első számú szempontunk vállalkozásunkban az hogy segítsünk másoknak olyan befektetéseket létrehozni amelyek minimum megőrzik az értéküket, termékeny környezetet és lehetőségeket biztosítanak az értékük növeléséhez.

Irodánk Hawaii Nagy-szigetén kínál Magyarországon elsőként eladó építési telkeket magyar állampolgároknak. Az általunk kínált telkek vételára megegyezik egy Magyarország bármely vidéki településén található építési telek árával. A nagy- szigeten sok természeti szépség és látnivaló van, tengerpartja fehér-sárga homokos, de fekete és zöld homokos partrészei is vannak. Minden szigetnek van egy esős, és egy szárazabb oldala. Az esős a napkelte, a szárazabb a napnyugtás oldal. Hawaii Nagy-szigetén komplexebb ez az élmény mintsem azt bárki gondolná.

A Nagy-szigetnek ez a része még csak most fog fellendülni/kiépülni. Ezért van lehetőségünk most építési telkeket ajánlani hihetetlen alacsony áron. Mint az, a világ többi részén is egyre népszerűbb offgrid/green élet egyre nagyobb színteret kap Hawaii szigetein is, erre ez a környék (Puna) a legtökéletesebb helyszín.

Miért Hawaii?

-Hawaii világszerte ismert a napsütötte, fehér homokos strandjairól, buja növényzetéről, kellemes trópusi éjszakáiról. Természeti kincseit a korszerű amerikai közlekedés, tisztaság, higiénia és közbiztonság egészíti ki.Az óceán mosta meleg puha homok és a tarka-barka egzotikus környezet, az ezernyi szín, íz és illat vendégmarasztaló, de nem szabad elfelejteni, hogy Hawaii nem csak türkizkék tenger, buja növényzet, virágfüzéres lányok és káprázatos élvezetek hazája.Évente több mint 6 millió turista keresi fel a lenyűgöző szépségű Hawaii-szigeteket. A turisták zöme elsősorban repülővel érkezik, de a merészebbek, és akik több szabadidővel rendelkeznek luxushajóval is megtehetik az utat az Egyesült Államok nyugati partvidékéről rendszeresen induló járatokkal. Éghajlatára a májustól októberig tartó meleg, száraz nyár és a novembertől április végéig tartó hűvösebb, és csapadékosabb tél jellemző. Hawaii időjárása egész évben kellemes, 28 Cº körül ingadozik. A hőmérséklet változása a „téli” időszak és nyár között csupán 5 Cº.

 

Mit jelent konkrétan a megfizethető? Véleményem szerint ez szubjektív, hiszen mindenki más anyagi hátérrel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem elsősorban a befektetőknek ajánlják a telekvásárlást az amerikai szigeten, hanem a hétköznapi embereknek is?
– Pontosabban mindkét célcsoportnak. A megfizethető ár miatt széles az a kör, aki potenciális vásárló lehet. Kezdjük talán az átlagemberrel, aki nem elsősorban befektetési szándékkal vásárol ingatlant, hanem saját célra. Vannak vevőink, akik életvitelszerűen akarnak letelepedni Hawaii-szigeten, nekik teljesen más szempontokat kell figyelembe venni a vételár mellett. Ezek a vevők vannak kevesebben, hiszen Hawaii Magyarországtól nagyon messze van, és talán kevesen gondolják komolyan, vagy határozzák el, hogy mindent feladva elköltöznek a szigetre.

Igen, ez a gondolat bizonyára sok ember fejében felmerült már, hogy szívesen elköltöznék egy lakatlan szigetre. De bizonyára kevesen vannak, akik meg is teszik. Ha nem élni szeretne valaki a szigeten, akkor milyen lehetőségei vannak?
-A második célcsoport azok a vásárlók, akik felmérik a kivételes lehetőséget, amit a telkek jelenlegi nagyon alacsony ára tesz lehetővé. Úgy gondoljuk és ez a tapasztalatunk is, hogy a magyarok elsősorban ezt a lehetőséget választják. Hogy egy érthetőbb példával éljek, egy kb. 1000m2-es telek nagyságrendileg 3 millió forintnak megfelelő USA-dollártól most megvásárolható. Ha jól körülnézünk Magyarországon, akkor azt látjuk, hogy 3 millió Ft-ért még vidéken is ritkán találunk megfelelő építési telket.

A példát tovább folytatva, ha rendelkezem 3 millió Ft-tal erre a célra és 1000m2 elegendő számomra, milyen módon tudom megvásárolni a telket és ha nem is nagybefektetőként, de azért szeretném, ha egy idő után valamilyen anyagi hasznom származna a vásárlásból. Reális a válság közepén értéknövekedésről beszélni egy építési telek esetében?
-Természetesen, több lehetőség (exit) is rendelkezésre áll. Nézzük talán az első és egyben legegyszerűbb  példát, amikor a telek megvásárlását követően nem építünk vagy építtetünk rá semmilyen épületet. Ebben az esetben az értéknövekedés az, amit figyelembe vehetünk. Mivel a telkeket csak nemrégiben kezdték el árulni a szigeten nagyobb számban, ezért és a nagyon alacsony ára miatt várható a tömeges vásárlás, azaz megindul a kereslet. A kereslek növekedésével arányosan csökken a kínálat és az árak egyre feljebb és feljebb mennek.

Mi a másik alternatíva?
-Amikor a telek megvásárlását követően úgy döntünk, hogy szeretnénk építeni vagy építtetni rá egy kisebb, vagy igényeinkhez és pénztárcánkhoz képest nagyobb épületet. Ez esetben a felépítmény bérbeadásával gyorsabban realizálható bevétel és nyereség.

Mennyibe kerül felépíttetni egy épületet a telekre a helyi viszonyoknak megfelelően?
-Ez igényektől függ, egy 80m2-es egyszerű kivitelű faház felépítési költsége hozzávetőlegesen újabb 3-4 millió Ft körül van, ennek pontos meghatározása minden esetben a vevő igényéinek felmérését követően történik.

Mivel Hawaii elég messze van, milyen módon tudja felépíteni vagy felépíttetni valaki a faházat innen Magyarországról?
-Irodánk teljes körű képviseletet vállal a szigeten, amerikai partnerünk minden kivitelezési munkálatot elvégez a helyszínen a megrendelő igényei szerint, az amerikai építésztől akár a teljes belső lakberendezésig. A vásárlástól kezdődően természetesen magyar nyelvű kolléga fogadja a szigeten a vevőket, segít eligazodni a jogi- és földhivatali ügyintézés menetében, ugyanakkor a felépített ingatlant egy külön hasznosítási szerződés keretében kezeli, bérbe adja és fenntartja, amennyiben ezt a vevő igényli, mely bérbeadásból a vevőnek rendszeres bevétele képződik.

Mennyiben térnek el az amerikai vásárlási szokások az európai vagy magyar szokásoktól?
– Amikor az ügyfelünk jelzi, hogy szeretne vásárolni egy telket, akkor együtt átnézzük az éppen aktuális kínálatot, ez itt Budapesten történik az irodánkban. Miután minden adat ismeretében kiválasztotta a vevő a számára megfelelő telket, ajánlatot teszünk a megvásárlásra, ez az ajánlat általában alacsonyabb, mint a meghirdetett vételár. Miután az eladótól megérkezik a válasz az ajánlatra, a vevő egy a vételárhoz képest minimális előleget ügyvédi letétbe helyez, majd eldöntheti, hogy kiutazik személyesen megtekinteni a telket vagy sem.

Vásárolnak úgy ingatlan, hogy nem utaznak ki személyesen?
-Természetesen, általában az építési telkek esetében ez bevett gyakorlat, sok vevőnk van, aki az amerikai partnerünk által megküldött információk, légi felvételek és videó anyagok ismeretében vásárolja meg a telket. Természetesen nagyon fontos, hogy az amerikai partnerünk nagyon alapos információkat és minden részletre kiterjedő választ ad vevőinknek, ez elengedhetetlen a vásárláskor.

Mi történik abban az esetben, ha a vevő úgy gondolja a vásárláskor nem, de miután felépült az ingatlan, ő is szeretné néha élvezni Hawaii adta turisztikai lehetőségeket és családjával néhány hetet az ingatlanban tölteni?
-Ennek semmi akadálya nincs a bérbeadás szempontjából, azonban ezt általában előre egyeztetni szükséges az ingatlan kezelőjével, hogy arra az időszakra ne adják bérbe az épületet. Magyar nyelvű kollégánk segít a vevőknek a későbbiekben, akár a kiutazásban, akár a nyaralás megszervezésében is.

 Ismerve a magyarországi adózási környezetet, bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés, mennyi adót kell fizetnem, ha megvásárolok egy telket Hawaii-nagy szigeten?
-Az adó mértéke általában az ingatlan besorolásától függ. Egy példát említek, egy ¼ acre-re, ami (1010m2) telekre az éves adó 170 dollár évente (engedéllyel beépítve). Azt gondolom, a magyarországi viszonyokhoz képest ez egyáltalán nem tűnik magasnak.

Tehát elmondhatjuk, hogy Hawaii Nagy-Szigete a mai sláger, és ami a legfontosabb szempont, hogy ezek a telkek sok ember számára megfizethetők. Mekkora érdeklődés mutatkozik a vásárlásra?
-Miután a telkek értékesítését nemrégiben kezdtük csak meg magyar ügyfelek számára is, úgy gondoltuk néhány érdeklődő lesz csak az első időkben. Meglepetésünkre azonban még reklámra sincs szükségünk, hiszen az emberek egymásnak mondják el a lehetőséget és adják a kilincset irodánkban. Nyilván azért azzal tisztában vagyunk, hogy mivel egy szigetről beszélünk, ezért előbb-utóbb bezárul a lehetőség, hiszen elfogynak a telkek a szárazföld adta lehetőségek miatt.

Mi a teendője annak, akit érdekel, netán felkeltettük a figyelmét a lehetőségre?
-Hamarosan elkészül weboldalunk, ahol bemutatjuk a vásárlás lehetőségét, azonban a konkrét eladó telkek kínálata napról-napra változik ahogy értékesítésre kerülnek, ezért minden esetben arra kérjük az érdeklődőket, hogy keressenek meg bennünket, hogy igényeikhez és pénztárcájukhoz mérten a lehető legjobb megoldást találjuk meg számukra. Amennyiben az Amerikai Hírújságra hivatkozva keresnek meg bennünket, abban az esetben kérjük, mindenképpen jelezzék felénk, mert nekik az ügyvédi munkadíjból jelentős kedvezményt biztosítunk. http://hawaiiszigetek.wordpress.com/

 

Az iroda elérhetősége:
dr.Nagy Zoltán ügyvéd
DR.NAGY ÉS TÁRSA ÜGYVÉDI IRODA
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
Tel: +36 1 352-72-90; fax: +36 1 352-72-89;
E-mail: iroda@innosec.hu
www.drnagy-ugyved.hu
www.ingatlanjog.hu
www.cegjog.info

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*