Amisok akik megnyirbálták hittársaik szakállát

Az esküdtszék kiválasztásának folyamatával hétfőn Clevelandben megkezdődött a bírósági eljárás az amis szekta 16 tagja ellen, akik megnyirbálták hittársaik haját és szakállát.

A vádlottak között van egy kelet-ohiói szakadár amis csoport vezetője, Sam Mullet, annak négy fia, egy sógora és három unokaöccse. Gyűlölet motiválta bűncselekmények bűnszövetkezetben való elkövetésével, összeesküvéssel, valamint bizonyítékok – egy hajjal teli zsák, ollók és egy eldobható fényképezőgép – megsemmisítésével vádolják őket. A szőrzetnyirbálásos támadások tavaly ősszel kezdődtek. Az ügyészség szerint a vádlottak vallási nézeteltérések miatt fosztották meg hajuktól és szakálluktól – az amis identitás jellegzetes jegyeitől – haragosaikat. Elítéltetése esetén a csoport több tagjára akár 20 évi szabadságvesztést is kiszabhatnak, ennek ellenére senki sem volt hajlandó vádalkura, amely lehetőséget nyújtott volna a büntetés enyhítésére.

A 66 éves Mullet, a vádlottak 10 férfiból és hat nőből álló csoportjának vezetője szerint a cselekményeket jogosan követték el, egy, az amis egyházon belül zajló vallási vita keretében. A hatóságok az erőszakos haj- és szakállvágásokkal kapcsolatban már ősszel őrizetbe vettek hét férfit, ám az otthon maradt nőrokonaik még tavaly márciusban is követtek el hasonló támadásokat. A Mullet által vasmarokkal vezetett közösség és hittársaik között akkor robbant ki a konfliktus, amikor a radikális “püspök”  kiátkozott nyolc családot, akik – a nézetei elleni tiltakozásként – elhagyták az ohiói Bergholz melletti telepet. A 17 gyerekes Mullet egyebek mellett azzal vívta ki többek haragját, hogy a szerinte vétkes férfiakat megveretette és tyúkketrecbe záratta, és a feleségükkel hált, így “tisztítva meg” őket a bűnöktől.

A németajkú amisok elődei – szellemi gyökereik a 16. századi, európai anabaptista protestantizmushoz nyúlnak vissza – a Biblia tanaira hivatkozva fordítottak hátat a világi hívságoknak és a műszaki haladás vívmányainak. A 18. században vándoroltak ki az Újvilágba és jelenleg mintegy negyedmillióan lehetnek. A legnagyobb számban Pennsylvania, Ohio és Indiana vidéki körzeteiben élnek, de összesen 28 amerikai államban vannak jelen.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*