Ma az ország nagyobbik részén megszűnik a kánikula

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben.A vasárnapra megérkező hidegfront miatt az ország nagyobb részén véget ér a rendkívüli hőség, több helyen heves zivatarokra, viharos szélre is számítani lehet.  Az ország legmelegebb részén még 37 fok várható, de lesz, ahol már csak 20 fokig emelkedik a hőmérséklet.Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnapra az ország nagyobb részén megszűnik a hőség, de az alföldi és északkeleti részeken még mindig 25 (délkeleten 27) Celsius-fok fölött alakulhat a hőmérséklet napi átlaga.

Ennek nyomán a tartós hőség miatt Békés megyére még vasárnapra is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adták ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Bács-Kiskun megyére másodfokú, narancsszínű figyelmeztetést adtak ki, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet ezeken a területeken is 25 fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint a nyugati, északnyugati tájakat leszámítva eleinte sok napsütésre lehet számítani, majd a déli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északnyugaton 20-25, másutt többnyire 27-32, a Tiszántúlon még 34-37 fok között várható.

Napközben a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben, majd estétől már északkeleten is viharossá fokozódhat a szél. Az északnyugati területeket leszámítva bárhol számítani lehet zivatarra. Elsősorban délnyugaton és északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések, illetve jégeső kísérhet.

Amerikai-Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.