Kelendő lett a brazil házastárs Európában is

Hardy Márton hírei Paraguay-ból.

A 2008-as krízis előtt természetes volt, hogy Latin-amerikaiak vagy ázsiaiak egy-egy „jól menő” fejlett ország állampolgárságának megszerzése céljából érdekházasságot kössenek európaiakkal, vagy éppen észak amerikaiakkal.

A történelem most úgy tűnik, hogy ismétli önmagát: Amerika lett újra a lehetőségek földje, csak éppen most a Río Bravótól pár ezer kilométerre délre kezdődik a paradicsom. A gazdasági válsággal járó magas munkanélküliség miatt egyre több európai tekint az eddig harmadiknak tartott világ fejlődő országai felé egy új élet reményében.
A bürokrácia az óceán mindkét partján igen nehézkes, a külföldiek alkalmazása pedig korántsem egyszerű – a cégek nem szívesen bíbelődnek vízumokkal – a házasságkötés egy helyivel egyenes utat jelent az állampolgárság megszerzéséhez, és egyben belépőt a munkaerőpiacra.

Míg a kilencvenes években nem volt meglepő, ha egy brazil háztartási alkalmazott akár 10.000 eurót is hajlandó volt fizetni egy európainak egy boldogító igenért, és az európai útlevélért, most ugyanezt a háztartási alkalmazottat jól képzett európaiak ostromolják Brazíliában házassági ajánlatokkal – ők pedig egy brazil állampolgárság reményében.
Az átlagosan 10%-os európai munkanélküliség, mely Spanyolországban papíron 24.6%-on tetőzik, bőven ad okot a kivándorlásra – az európaiak ismét csak az Újvilágban keresik a boldogulást, mint ahogy azt a XX. század elején tették.
A világ ötödik legnagyobb gazdasága Brazília, az egyik legnépszerűbb a listán. A szamba hazájába kivándorló spanyolok száma az elmúlt három évben például megháromszorozódott, míg az ibérekkel egybekelni kívánó brazilok száma ezzel egy időben 30%-kal csökkent.
Mivel Brazíliában, akárcsak Európában, külföldiként munkát találni nem egyszerű, a házassággal megszerzett állampolgárság kézenfekvő megoldásnak tűnik, ám a nászt árgus szemekkel vizsgálják a hatóságok. Ha kiderül, hogy érdekházasságról van szó, a felek a kiutasítást és akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kockáztatnak.
Egy-egy honosítási házasságot kisebb hadművelet előz meg, a hatóságok ugyanis előszeretettel tartanak házkutatást a leendő ara vagy vő lakásában, így vizsgálva a frigy és a szerelem valódiságát.


Ha ily módon szeretnénk Brazíliában új életet kezdeni, biztos ami biztos, tartsunk magunknál pár szerelmeslevelet, leendő aránk képét, esetleg a híres brazil parlamenti tangából is egyet, így talán a házassági hatóság is elhiszi, hogy komolyak a szándékaink – ha csak szerelem tüze ég fiatal szívünkben egy brazil szépség iránt, ezt már jóval nehezebb lesz bizonyítanunk.

Hardy Márton Paraguay/ Latimoprt.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*