Vonulhatnak a gárda hívei – az erőszak monopóliuma az államé

Megemlékezést tartanak szombaton Budapesten a Magyar Gárda szimpatizánsai – öt évvel ezelőtt alapították meg ugyanis az azóta feloszlatott paramilitáris csoportot. A rendőrség engedélyezte a demonstrációt, de keményen fellép minden törvénysértéssel szemben. A kormányszóvivői iroda levélben figyelmeztetett: az erőszak monopóliuma az államé.

2012. március 19-én bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, amelyben egy vonulásos rendezvény megtartását jelentették be. Egy olyan eseményét, amelynek célja a Magyar Gárda 2007. aug. 25-i megalakulásáról való megemlékezés. A Magyar Gárda működését korábban a bíróság betiltotta, hiszen olyan elvek mentén működött, amelyek nem voltak összeegyeztethetőek az ország demokratikus rendjével és elveivel.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem engedélyezte a felvonulást, azonban a bejelentő jogorvoslati kérelmének helyt adva a Fővárosi Törvényszék engedélyezte, vagyis végzésében hatályon kívül helyezte a korábbi tiltó határozatot, ezáltal a rendőrség rendezvényt tudomásul vett rendezvényként kell, hogy kezelje.

„A Kormány – a jogállami normáknak megfelelően – természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak. Éppen ezért – a mélyen gyökerező demokrácia-tudata miatt – nyomatékosan felhívja a figyelmet a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartására és megtartatására. A Kormány egyértelművé kívánja tenni mindenki számára, hogy az erőszak-monopóliuma az államé, és a rendfenntartásban nincs helye semmiféle, illegális félkatonai szervezetek működésének.” – olvasható a Kormányszóvivői iroda közleményében.

A kommüniké továbbá leszögezi, hogy kormány a rendezvény biztosítására a rendőrség bevonásával minden szükséges előzetes intézkedést meg fog tenni. Amennyiben pedig az eseményen bármilyen, a jogszabályok betűjével, vagy szellemével ellentétes fellépésre kerülne sor, úgy a kabinet a leghatározottabban fel fog lépni és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy garantálja a rendet és a köznyugalmat, miként azt Cegléden is egyértelművé tette, amikor jelentős erőkkel vonult a helyszínre, megteremtve minden állampolgár biztonságát: vallási, etnikai, politikai hovatartozásuktól függetlenül – áll a levélben.
OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*