Mintegy 850 magyar katona szolgál külföldön

Összesen mintegy 850 magyar katona teljesít szolgálatot valamelyik külföldi misszióban; a legtöbben Afganisztánban, Koszóvóban és Bosznia-Hercegovinában állomásoznak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).A szaktárca ismertetése szerint az afganisztáni NATO-műveletekben összesen megközelítőleg 340 magyar katona vesz részt; közülük körülbelül 180 fő dolgozik a Tartományi Újjáépítő Csoportban (PRT), több mint 50-en a Magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban (OMLT) és szintén 50-en pedig egyéni beosztásokban teljesítenek szolgálatot. További mintegy 60 katona dolgozik a közép-ázsiai országban még egyebek mellett a Légi Kiképzés-támogató Csoportnál, a Légi Tanácsadó Csoportnál, a Különleges Műveleti Csoportnál és a Nemzeti Támogató Elemnél.

A honvédség második legnagyobb kontingense a koszóvói, amelyben közel 200 magyar katona vesz részt, míg Bosznia-Hercegovinában több mint 160-an teljesítenek szolgálatot – fűzték hozzá.

A HM közlése szerint néhány katonájuk Kongóban, Ugandában és Grúziában is dolgozik, mint tanácsadó, kiképző és megfigyelő, de az ő összesített létszámuk alig több mint 10 fő.

Magyar katonák vannak még Nyugat-Szaharában (7 fő), Libanonban (4 fő) és Cipruson (80 fő), valamint a Sínai-félszigeten (26 katona és 16 rendőr).

Magyarország és a Magyar Honvédség (MH) a jövőben új módon vállal új szerepet az afganisztáni NATO-műveletekben – ismertette a kormány döntését a honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten. Hende Csaba elmondta, az MH 2013 márciusában kivonja tartományi újjáépítési csoport-kontingensét Baghlan tartományból, valamint ezzel egy időben befejezi a tartományi fejlesztési tevékenységét is, ugyanakkor a NATO felkérésre idén október 1-jétől 6 hónapon keresztül a Magyar Honvédség látja el 230 katonával a kabuli nemzetközi repülőtér katonai védelmét.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.