Breivik nem fellebbez, a hozzátartozók elégedettek

Nem fellebbezi meg a rá huszonegy éves börtönbüntetést kiszabó ítéletet Anders Behring Breivik – közölte a norvég tömeggyilkos az ügyvédjén keresztül az ítélethirdetés után pénteken.Az ügyvéd azt is közölte, hogy Breiviket “nem lepte meg” a bíróság döntése.”Azt mondta, most, hogy beszámíthatónak nyilvánították, nem fog fellebbezni” – közölte Geir Lippestad ügyvéd.

A férfi az ítélethirdetéskor elégedett mosollyal nyugtázta, hogy a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta azért, mert tavaly júliusban 77 emberrel végzett két terrorakció során.

Breivik korábban azt mondta, hogy ha a bíróság elmeháborodottnak nyilvánítaná, az rosszabb lenne, mint a halál. Ugyanakkor a magát “iszlámellenes harcosnak” nevező terrorista a 21 éves börtönt tanúvallomásában “szánalmasnak” nevezte, szerinte a “logikus ítélet” halálbüntetés vagy felmentés lett volna.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek azt mondták, elégedettek az ítélettel. “Megkönnyebbültem. Sok üzenetet kaptam az ügyfeleimtől, akik azt mondták, hogy igazságos ítélet született, örülnek neki, hogy véget ért (az ügy) és soha többet nem kell látniuk (Breiviket)” – mondta Mette Yvonne Larsen ügyvéd, “bátor és független” ítéletnek nevezve a bíróság döntését.

“Az, hogy beszámíthatónak nyilvánították Breiviket, lehetővé teszi a családok számára, hogy lezárják magukban a történteket” – mondta Froda Elgesem, egy másik, szintén a hozzátartozókat képviselő ügyvéd.

“Azt kapja, amit érdemelt. Nem érdekel, hogy őrült-e vagy sem, ameddig olyan büntetést kap, amilyet megérdemel” – mondta Alexandra Pelte, a támadás egy 18 éves túlélője. “Nagyon megkönnyebbültem, és örülök az ítéletnek. Úgy vélem, őrült, de ez nem pszichológiai, hanem politikai elmebaj. (Breivik) egy szánalmas alak” – mondta Tore Sinding Bekkedal, egy másik túlélő.

Egy harmadik túlélő úgy nyilatkozott, hogy meg akarja látogatni a börtönben az elítéltet és “15 percig ordítani akar vele”.

“Nem akarom bántani, mert megvetem az erőszakot, most jobban, mint valaha. De üvölteni akarok vele, el akarom magyarázni neki, hogy micsoda egomániás tömeggyilkos, hogy ennyi ember életét tönkretette” – mondta Per Anders Langerod.

Korábban egyesek arra figyelmeztettek, hogy a szélsőjobboldali tömeggyilkos beszámíthatónak nyilvánítása esetén elérné célját: azt, hogy ne egy tomboló őrültként, hanem politikai terroristáként tekintsenek rá. A férfi nem titkolt célja volt, hogy pere során terjessze szélsőséges gondolatait. Az eljárás során a férfit több, eltérő végkövetkeztetésű pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Ugyanakkor egy felmérés szerint a norvégok 70 százaléka úgy véli, hogy egy ilyen összetett támadást egy elmeháborodott ember nem tudott volna elkövetni. Az ítélethirdetést követően egy norvég hírportál internetes szavazásán a válaszadók nagy része “megkönnyebbült” vagy “elégedett” volt az ítélettel.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.