Már 41 halálos áldozatot követelt a nyugat-nílusi vírus az USÁ-ban

 

Az Egyesült Államokban az idén nyáron már 41 halálos áldozatot követelt a vészesen terjedő nyugat-nílusi vírus; az évnek ebben a szakában soha nem jelentettek még ennyi megbetegedést – közölte helyi idő szerint szerdán az amerikai járványügyi hatóság (CDC).Országszerte 1118 esetet regisztráltak, a legtöbbet Texas államban. A kór gondot okoz Mississippi, Louisiana, Dél-Dakota és Oklahoma államokban is. Az illetékes hatóság tájékoztatása szerint az utóbbi egy hétben “drámai” ütemben, mintegy 60 százalékkal emelkedett a fertőzések száma.“További megbetegedésekre számítunk. A nyugat-nílusi vírus valószínűleg még szeptember végéig fog fertőzni” – mondta Lyle Petersen, a CDC képviselője. Hozzátette: a kór szokatlanul gyors terjedése az enyhe télnek és a csapadékos tavasznak is betudható.

Tavaly az Egyesült Államokban 43-an haltak meg a betegségben, és összesen 712-en fertőződtek meg.

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.

Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, amely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. Egy szerdán megjelent amerikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a vírus súlyos és tartós vesekárosodást is okoz – jelentette az ABC13 amerikai televíziós csatorna.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.