Ünnepség sorozat az ausztráliai magyaroknál

Sok munka és izgalom után elérkezett a nagy nap, az 54 sz. Hunor és Magyar fiúcserkészcsapat 50 éves fennállását ünneplő bál. Amikor este, még a kezdet előtt körülnéztem a teremben, szinte meghatott a gyönyörű látvány.  A fehér terített asztalok, a világoskék szalvéták, a magas kék és arany szalaggal díszített gyertyatartókban  égő gyertyák, a kék és arany felfújt léggömbök, maga a csodálatos ünnepi légkör.

Aztán lassan érkeztek a vendégek, a hölgyek szebbnél szebb ruhákban, de a férfiakra sem lehetett panaszkodni.  Már a bejáratnál várta őket a kupica pálinka, így máris biztosítva volt a jó hangulat.  A vacsora természetesen ismét kitűnő volt és úgy láttam, nem egyszerre rohanta meg mindenki a konyhát, s így rövid sorbaállás után máris mindenki jóízűen falatozott.   Pontban kilenc órakor kezdődött a műsor.  Pálos István a IV Kerület elnöke és a bálanya Gruber Kati és kísérete bevonultak a cserkész induló zenéjére.  Megható volt, hogy Katit kísérte a csapat legöregebb cserkésze Markovics Feri bá’ és a legfiatalabb Gruber Ricki. Kovássy András magyarul és Weber Melanie angolul köszöntötte a vendégeket. András szavait idézve:

„Szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket, cserkészszülőket, cserkészbarátokat és persze cserkészeinket! Köszöntöm szintén Világos István konzult és kedves feleségét és a melbourne-i egyházak képviselőit: Dézsi Csabát és Dabasy Jánost. Gábor Atya sajnos nem tudott eljönni, mert most repül vissza Magyarországról. Mindenek előtt, Anna bál alkalmával,  kívánok boldog névnapot az összes Annának.

Nagy eseményt ünneplünk idén:  az 54sz Hunor és Magyar cserkészcsapat 50 éves fennállását.  Az ünnepi program főleg a múlt és a jelen eseményeit  idézi,  a nyitó palotás, melyet a fiatal cserkészek mutatnak be, fantasztikus szépek és ügyesek.  Köszönjük Liptai Zsuzsának és Kovássy Imrenek, hogy betanították a táncot.  A sok munkának megvolt az eredménye.

Szeretném bemutatni  a bálanyát Gruber Katit, Pálos Istvánt a IV Kerület elnökét és Markovics Feri bá’-t aki a legöregebb cserkész és Gruber Rickyit, aki a legfiatalabb a fiú csapatban.  Gruber Kati hosszú cserkészmúltra tekint vissza.  1975-ben lépett be a 63sz Tormay Cecil leánycserkészcsapatba és azóta állandóan része volt cserkészetünknek. Elsők között volt cserkész-esküvője Gruber Tibivel, aki később 6 évig volt az 54-es csapat parancsnoka . Kati most már két cserkész büszke mamája.  1979-ben belépett a felnőtt csapatba  és ott cserkészkedett tovább.  Kati legkedvesebb cserkész élményei az 1976 –as Adelaide-i jamboree és amikor 1978-ban ő is első bálozó volt az Anna bálon.

Röviden egy pár érdekes esemény a csapat életéből.  Az év fénypontja a minden négy évben rendezett Ausztrália-i Magyar Jamboree.  Idén januárban  közel százan vettek részt, Sydney közelében.  Négy világrészből jöttek a magyar cserkészek, nagy élmény volt mindnyájunknak.

A leány csapat parancsnoka Kocsis Márti, sajnos nem tud velünk ünnepelni, mert  jelenleg az európai tiszti táborban van Tóth Évával együtt, hogy elnyerjék a legmagasabb cserkésztiszti kiképzést.  A fél világot kellett beutazni, hogy a magyar fiataloknak vissza tudják adni  amit ők kaptak a cserkészettől.  A másik nagy esemény, hogy a kiscserkészek száma emelkedik és most már egy Maci és egy Bagoly őrs biztosítja a csapat jövőjét.”

A palotás bemutató tánc következett, gyönyörű díszmagyarban hat fiatal cserkész pár mutatta be. A palotás nyitó tánca és a beszámolók után behozták a hatalmas tortát és viharos taps közben Kovássy István a csapat parancsnoka, meggyújtotta ünnepélyesen a gyertyákat és kezdődött a bál.  Ezután  Pálos Pista bá’ számolt be a csapat múltjáról, alakulásáról és említette névszerit azokat akik az 50 év alatt mint vezetők, odaadással és szeretettel vezették a csapatot.  Gruber Tibi vidám anekdotákat sorolt fel cserkészéletéből, amik felidézték sokunkban a kedves emlékeket és élményeket. Ezek után a bálanya  megnyitotta a bált és kezdődőt a tánc.

Nagyszerű volt a hangulat,  mindenki jól érezte magát és együtt örült a bál sikerének. A bál végén szeretetkört alkottunk és így búcsúztunk el egymástól.

Kovássy Marianne, körzeti parancsnok, Melbourne, Ausztrália

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*