Az IMF az ukránokkal tárgyal

A Nemzetközi Valutaalap szakértői a jövő évi ukrán költségvetésről, az energiaágazat reformjáról kezdenek egyeztetést Kijevben a hónap végétől.

Max Alier IMF-küldöttségvezető hangsúlyozta: technikai jellegű megbeszélések lesznek,  a hitelfolyósítás felújításának kérdése nem kerül szóba. A szakértők augusztus 29-étől egy héten át tartózkodnak az ukrán fővárosban. Az IMF egy éve, márciusban leállította a 2010 júliusában indított 15,5 milliárd dolláros ukrán hitelprogramot, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a női nyugdíjkorhatár 55 évről 60 évre emelését és a lakossági gázár növelését.

A kormány később részben beadta derekát, a parlament elé terjesztette a nyugdíjreform tervezetét, amelyet a törvényhozás tavaly júliusban jóvá is hagyott. A Nemzetközi Valutaalap azonban nem újította fel a hitelfolyósítást, miután nem teljesült a másik fontos követelése, a lakossági gázár 50 százalékos emelése. Ezt a népszerűtlen lépést azonban vonakodik megtenni a kijevi kormány, elemzők szerint most meg különösen, röviddel az októberi parlamenti választások előtt.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*