“A magyar állam 300 eurós nyugdíjat garantál az új magyaroknak”

Az Inter nevű ukrán tévécsatorna tudósítása szerint Kárpátalja lakói tömegesen veszik fel a magyar állampolgárságot. A riport szerint az “európai útlevél boldog tulajdonosai között nem kevés az olyan született ukrán, aki be tudta magolni a magyar állampolgársági eskü szövegét.”

Az Inter nevű ukrán országos tévécsatorna helyszíni tudósítása szerint Kárpátalja lakói tömegesen veszik fel a magyar állampolgárságot az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően, amely az igénylőtől csak alapfokú magyar nyelvismeretet, legalább távoli magyar felmenőket és büntetlen előéletet követel meg.

A riport szerint – amelynek szövegét a televízió podrobnosti.ua című honlapja közölte és kedden több kárpátaljai ukrán hírportál is átvette – Kárpátalján egyelőre nem az újonnan elfogadott ukrán nyelvtörvény a legidőszerűbb kérdés – jóllehet a 12 százaléknyi magyar lakossággal rendelkező ukrajnai megye a jogszabály hatálya alá esik -, hanem az, hogy a helyi lakosság tömegesen veszi fel a magyar állampolgárságot. Hivatalos statisztika arra vonatkozóan, hogy – a hatályos ukrán törvények tiltása ellenére – hány ukrán állampolgár kapott magyar állampolgárságot, nem létezik, ám nem hivatalos adatok szerint a számuk több tízezer – hangzott el a műsorban.

A riportban megszólaltatott, Ungváron élő Andrij Popirnik (Papírnyik András) elmondta, hogy a nagyapja, az ungvári kéményseprők ipartestületének egykori vezetője az országhatárok változása következtében öt ország állampolgára volt. Hangsúlyozta, azért igényelte a magyar állampolgárságot, amelyet a szovjet hatóságok vettek el a kárpátaljaiaktól, hogy a nagyapja után Ferenc névre keresztelt kisfia megmaradhasson magyarnak, s emellett szerinte a magyar útlevél jól jöhet a válságos időkben. Hozzátette, hogy nem akarja elhagyni Ukrajnát, azt a helyet, ahol felnőtt.

A riporter szerint a 65 éves férfinak gondoskodnia kell a családjáról, azaz a nála kétszer fiatalabb feleségéről és kisfiáról, miközben a magyar állam egyéb kedvezmények mellett 300 eurós nyugdíjat garantál az “új magyaroknak”. A tudósító úgy vélte, az ungvári riportalany nem az egyetlen kettős magyar állampolgár, hozzá hasonlóak ezrével, ha nem tízezrével találhatók Kárpátalján. A kettős állampolgárság kérdését azonban a helyi lakosság tabuként kezeli, amikor újságírókkal beszél – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a magyar útlevél az ukrán állampolgárok számára elsősorban a világban való mozgás szabadságát biztosítja.

A riportműsorban elhangzott, hogy mivel a magyar állampolgárságot igénylő kárpátaljaiak tartanak az ukrán hatóságok retorziójától, sokan a határ túloldalán, magyarországi települések polgármesteri hivatalaiban nyújtják be honosítási kérelmüket.

Az ukrán televíziós stáb felkereste a sárospataki polgármesteri hivatalt, ahol Rák Józsefnét, az igazgatási iroda vezetőjét kérdezte a külhoni magyarok visszahonosítási eljárásáról. A tájékoztatás kapcsán a riporter megjegyezte, hogy a magyar hivatal szigorúan védi az ügyfeleire vonatkozó adatokat. “A magyarok nem adják ki a sajátjaikat” – fogalmazott.

A tudósítás szerint a magyar állampolgárság iránti igény nagysága akkor vált világossá az ukrán újságírók számára, amikor Sárospatakon járókelőknél érdeklődtek, hogy merre található a polgármesteri hivatal. A válasz ugyanis kérdés formájában érkezett tőlük: “Ukrajnából jöttek? Állampolgárságot szeretnének?” – hangzott el a riportban, amely szerint az “európai útlevél boldog tulajdonosai között nem kevés az olyan született ukrán, aki be tudta magolni a magyar állampolgársági eskü szövegét.”

http://zipp.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*