Vajnáék választják ki az Oscar-díjra nevezett magyar filmet

A korábbi években a különböző filmes szakmai szervezetek által delegált szakemberek* döntötték el, melyik magyar film képviselje hazánkat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Idén azonban az Oscar-díjra nevező bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna), valamint Angelusz Iván producer, Gárdos Péter filmrendező, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, és Lovas Balázs forgatókönyvíró foglal majd helyet.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengenek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2011. október 1. és 2012. szeptember 30. között volt, így a bizottság tagjainak szeptember elején a következő filmek közül kell majd választaniuk:

A halálba táncoltatott leány (kritikánk)
A vizsga (kritikánk)
Csak a szél (kritikánk)
Isztambul (kritikánk)
Kaland (kritikánk)
S.O.S. Love! – Az egymillió dolláros megbízás (kritikánk).

Elvileg a szeptember 13-án mozikba kerülő Drága besúgott barátaim-nak (kritikánk) is szerepelnie kellene a fenti listán, de annak a filmnek a premierdátuma csak néhány nappal ezelőtt dőlt el, a listát pedig augusztus 1-ig le kellett adni az amerikai filmakadémiánál. A felsorolt filmek közül természetesen kizárólag A vizsga és a Csak a szél jöhet szóba mint Oscar-díjra nevezhető alkotás, és bármelyiket választja is majd a bizottság, hatalmas sértődés lesz belőle. Kíváncsian várjuk a döntést.A hivatalos magyar nevezésről döntő bizottságban a korábbi években a Magyar Filmművészek Szövetségét Báron György filmkritikus, a Magyar Operatőrök Társaságát Rák József operatőr, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét Fésős András filmrendező, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Sipos László képviselte.

Forrás:Filmunió

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.