Hol található a világ legrégebbi étterme?

A ferrarai székesegyház oldalában levő szűk utca vezet az al Brindisi (Ivó) nevű étteremhez. Egykor Chiuchiolino (Részeges) volt a neve, és csak ladikkal lehetett megközelíteni, mivel majdnem hatszáz évvel ezelőtt még egy láp közepén állt – mutatta be a világ legrégebbi éttermét a La Repubblica napilap internetes kiadása.

Az olasz étteremkalauzokban nemcsak életkora, hanem rendkívüli borospincéje miatt is kiemelt étterem már a költő Ludovico Ariosto (1474-1533) egyik komédiájában is szerepelt. Ferrarában úgy tudják, hogy a valamikor fogadóként is működő al Brindisi első emeletén szállt meg a város egyetemén tanuló Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) csillagász. Az éttermet az ötvenes évek óta a vendéglátásban hosszú múltra visszatekintő Pellegrini család vezeti.


Az olasz sajtó nem felejtette el megjegyezni, hogy a ferrarai étterem jóval idősebb mint a spanyolok által a világ legrégebbi éttermeként hirdetett Casa Botin, amelyet 1725-ben nyitottak meg Madridban. Ferrara a Pó-alföld fővárosa, hajdanában a reneszánsz fővárosa volt, számos költő lakhelye. Ferrara szépen helyreállított épületei most is emberközeliséget és barátságos hangulatot árasztanak, miközben nincs a felkapott olasz városokra jellemző álkulturális turistainvázió.

Aki idejön, azt már valószínűleg nem a divat hozza ide. Van ugyan egy tekintélyt parancsoló vár, a Castello Erneste a központban, de ennél talán fontosabb, ha teszünk pár kört a környező utcákon, vetünk egy pillantást a reneszánsz palotákra és kettőt a város gyönyörűséges székesegyházára.

Déli végében jó állapotban maradt fent az óváros, míg északon hosszú, széles sétaútjait reneszánsz paloták és ápolt kertek szegélyezik. A ferrarai d’Este család pártfogoltjai közé olyan nagyságok – festők és költők – tartoztak, mint Ariosto, Petrarca, Tasso, Mantegna és Bellini. A d’Este család a 13. század végétől 1598-ig igazgatta Ferrarát. A fénykorát élő udvar költőket, tudósokat és művészeket foglalkoztatott. A reneszánsz stílusjegyei valamennyi fontosabb műemléken felfedezhetők. Ferrara látképét a helyreállított középkori Castello Estense uralja, ahonnan nem hiányoznak a felvonóhidak, vizesárkok és tornyok sem.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*