Készülődés a szüretre

Sándor Dénes villányi borász tájékoztatta vendégeit az idei várható szőlőtermésről. Az aszály a szőlőskertekben is éreztette negatív hatását. Kisebbek a fürtök, nem tudnak kigömbölyödni az érésben lévő bogyók. Mennyiségi szempontból átlagos alatti évet sejtet.

A februári fagykár miatt is gyengén indult a 2012-es esztendő. Megállapították, hogy a termés szép, egészséges, a borászok bizakodnak és reménykednek, hogy kiemelkedő évjáratot sejtet a közelgő szüret. A szüret időpontjának megnevezése, annak betartása nagyon fontos dolog a jó minőség eléréséhez, Dénes a nagyharsányi szőlőbirtokát mutatta meg Eriknek és Cozinak. Vendéglátójuk borait természetesen jól ismerték. Tavasszal a Pécs-villányi borversenyen nagyaranyat kapott a cabernet franc barric és rosé bora.

Mindketten fontosnak tartják a megfelelő ételhez a hozzáillő bort. Erik a cserszegi fűszeres és a muscat otonelnek nagy tisztelője, Cozi a rosé és portugiser borokat kedveli. A nyár folyamán baráti körükben megkedvelték a rosé fröccsöt jégkockával, amit nagyon kellemesnek találtak a kánikulában. Novemberre kaptak a vendéglátó gazdától meghívást a Márton-napi újbor ünnepre, ahol szeretnének jó pár palack bort saját névvel címkével, amivel barátaiknak és rokonaiknak kedveskednének karácsonyra.

Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*