Exkluzív: Varga Gábor hagyományőrző huszárfőhadnagy

A huszár hagyományőrzők célja, hogy a lovas bandérium bejárja azokat a településeket, ahol Görgey Artúr seregével megfordult, mielőtt részt vett volna az orosz cári csapatokkal szembeni dubicsányi ütközetben. Az Ózdról induló huszárcsapat Dubicsány, Putnok, Velkenye, Rimaszécs, Simonyi, Serke, Rimajánosi, Rimaszombat útvonalon halad végig, s közben néhány községben pihenőt, egy kis harcászati lovasbemutatót, díszszemlét tartanak. A lovas bandériumot a felvidéki határ menti kisközségben Bánrévén kaptam lencsevégre, ahol egy nagyon színvonalas bemutatónak lehettem részese. Varga Gábor huszárfőhadnaggyal Tamás István az Amerikai – Magyar Hírújság főszerkesztője beszélgetett.

A II. Görgey lovas emléktúrára nemrég emlékeztetek meg. Hogyan sikerült ez a tavalyihoz viszonyítva, mennyivel voltak többen jelen ezen az eseményen?
– Mondhatom azt, hogy jól sikerült a túra, nagyon jó visszhangja volt. Közel 40 lovasunk vett részt a túrán. Felvidéki helyszínekről, illetve Magyarországról, de több helyről is, Veresegyházától Isaszegig és Nyíregyházával bezárólag több helyről érkeztek hozzánk lovasok. Természetesen velünk tartanak a honvéd, vadász hagyományőrző tüzérek és az ilyenkor elmaradhatatlan gyalogság, akik hozzák magukkal a korhű ágyúikat is. Egy 80-100 fős résztvevője volt a túrának, ezzel vonultunk végig a már említett útvonalon.

Most Bánrévére, egy falunapi ünnepségre érkeztetek. Mit láthatnak tőletek az érdeklődők?
– A közönség egy nagyon összetett és szép lovasbemutatót fog most tőlünk látni. Látnak majd egy íjászbemutatót először és ezt követően a huszárbandérium, egy huszár karusszelt fog lovagolni, ami a lovaknak az idomítottságát mutatja be, de bemutatunk még egy huszár párbajt is. Sajnos már azt a stábot, aki akkor a Görgey túrán részt vettek nagyon nehéz összeszervezni újra, ezért most kisebb lovascsapattal mutatjuk be a kedves érdeklődőknek a történetet.

Jó látni, hogy hölgyek is, vannak a csapatban. Ennyire vonzó a lovas sport a gyengébb nemnek is?
– Igen! Hála Istennek mondhatom azt, hogy a családtagok is ló szeretők, és a feleségek, barátnők is szívesen csatlakoznak a bemutatóhoz. Igyekszünk a fiatalokat is rávezetni a lovaglással járó egészséges életmódra, a hagyományőrzésre. Mindenkit szeretettel várunk, aki a hagyományok iránt érdeklődik és szeretné népi kultúránkat ápolni. Minden fiatalt, érdeklődőt várunk a csapatunkba.

Valóban nagyon szépek a hölgyek ezekben a dámaruhákban. A dámalovaglás mennyivel másabb, mint a hagyományos lovaglás?
– Jó kérdés. – A dámalovaglás teljesen más, hiszen ott a nők oldalt ülnek a nyeregben, viszont a keleti lovas népekre ez nem volt jellemző, mivel a magyar lovas hagyományokban nincsen dámalovas nyereg, ezért férfi módra, áttett lábbal ülték, és ülik meg a nők is a lovat.

Fotó/szöveg: Tamás István: Főszerkesztő/Editor in-Chief- E-mail:tamas.istvan@americanhungarianjournal.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*