Külföldre hajtanak sofőreink

A fuvarozók jövőre már az eddigieknél is nehezebben találhatnak majd jól képzett sofőröket, mivel januártól magasabb életkorhoz köthetik a jogosítvány megszerzését – írja a Magyar Hírlap.

A tervek szerint autóbuszvezetői jogosítványt csak a 24., tehergépjármű vezetésére jogosító okmányt pedig csak a 21. életévüket betöltő személyek szerezhetnek. A hazai fuvarozó vállalkozásoknak már most is gondot okoz a munkaerőhiány. Egyrészt az itthoninál jobb fizetéssel járó külföldi munkalehetőségek a gépkocsivezetőket is ‘elcsábítják’, a külhoni cégek pedig rákényszerülnek a toborzásra, mert Európa-szerte kevés a teherautó és autóbuszsofőr.

Mindez a gazdaságot is befolyásolhatja, lévén, hogy az árufuvarozás nyolcvan, a közösségi személyfuvarozás hetven százaléka közúton történik.Gépkocsivezetőkből ugyanakkor nincs túlkínálat a piacon, azaz ebben a szakmában nem elhelyezkedni nehéz, hiszen a fuvarozóvállalkozásoknak időnként gondot okoz a munkaerőhiány.

Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára közölte: amennyiben hatályba lép egy ilyen rendelkezés, az nem tesz jót a szakmának. Jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező gépkocsivezetőket ugyanis egyre nehezebben lehet találni. Ebben a szakmában is jellemző ugyanakkor az elvándorlás és a fluktuáció: az itthoninál magasabb fizetéssel járó külföldi munkalehetőségek a gépkocsivezetőket is „elcsábítják”, másrészt a válság miatt sok cég – leginkább mikro- és kisvállalkozások – tönkrement, így nagy a lemorzsolódás, a sofőrök egy része más területen helyezkedik el. Karmos Gábor szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a fiatalok egy része 18 éves korában dönt a pályaválasztásról, így a vezetői engedélyek megszerzésének változása, a korhatárok kitolódása miatt könnyen más területre lépnek.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*