Él még az amerikai álom?

Egy napon felébredtem, és rájöttem, hogy mi is az Amerikai Álom…értik mire gondolok? Egy illúzió? Elérhetetlen?Tulajdonképpen mi is az amerikai álom? Az Amerikai Családi Biztosító végzett egy kutatást, hogy megtudják él-e még az amerikai álom.Amikor befejeztem a vizsgálatot, megtudtam, még mindig él az amerikai álom, és a következőképpen lehet meghatározni:

  • a saját feltételeim szerint határozom meg a sikert
  • a hobbimat a munkám
  • önmagam vagyok

Az állítások igazak rám.Az az álma mindannyiunknak (ahogyan én gondolom), hogy azt tehessük ami boldoggá tesz bennünket. Szabadulni a zsarnokoskodó kormányoktól, amelyek meghatározzák a követendő vallást, a pályaválasztást. Szabadon élhetjük azt az életet amit élni szeretnénk, nem pedig azt élni amit más valaki ránk erőltetett. Amerikát a szabadság, az élet szabadon élhetősége, a béke és a boldogság elvein hozták létre. Évszázadokon át, Amerika volt a lehetőségek országa, az a hely, ahol az emberek elmenekülhettek a bonyodalmak elől amelyekkel a hazájukban szembe kellett nézniük. Egy hely volt, ahol az emberek szabadon önmaguk lehettek.

És akkor megnéztem a kutatás végeredményeit. Napjainkban az Amerikai Álom definíciójaként a következők állnak az első három helyen:

  • van pénzem
  • van egy jó kocsim
  • a saját vállalkozásomban dolgozom

Woow. Ez rémisztő. Amikor megkérdeztem, hogy mi az ami visszatartja az embereket attól, hogy a saját álmaikat éljék, a legtöbben azt felelték, hogy a munka, a gyereknevelés, a lustaság, túl elfoglaltak hozzá, a házimunka, az idegesség, pénzügyi gondok, idősnek tartják magukat, a kapcsolatuk, továbbá mert vásárolniuk kell. A legfontosabb dolog ami szükséges, hogy az álmaidat élhesd: pénz a bankban,  család, és egy jól hangzó munkakör. De legalább családi jogaik vannak.

Kezdem csodálni ezt az amerikai álmot. Évszázadokig az Álom egy személyes kiteljesedés és boldogság volt, viszont úgy tűnik, mára a felismerhetetlenségig eltorzult.A ház fehér kerítése mögött valaha  boldogan éltek az emberek a családjukkal, viszont mára ez megváltozott. A kerítés mögött egy nagy, pazar házat, egy drága autót a bankban pedig egy vagyon pénzt jelent. A pénz a bankban és az előkelő munka valóban boldoggá tenne minket? Sikert elérni a mai értelemben valóban boldogsághoz vezet?

Emlékszem a tanyasi munkásra, akivel Oregonban, Drewsey mellett találkoztam néhány évvel ezelőtt. „Ez az élet” mondta- mikor belebotlottunk a pici faházba Kelet-Oregon közepén, nem tudtam neki ellenállni. Bekopogtam az ajtón és vizet kértem. Megtörölte a kezét, hogy megmutassa a szerény hajlékát.”Én nem adnám ezt oda semmiért”– mondta.

Körülnéztem, és azt gondoltam: „Az ő élete így rendben van. Egy rozoga kunyhó a porlepte semmi közepén.

-”Ha valaha is utazott a nyugat oregoni sivatag nagy, sivár terein, tudja miről is beszélek. 5 éve vagyunk házasok a feleségemmel. Én nem cserélnék Midas összes aranyáért sem.”- mondta.”Meg vagyok győződve, hogy Drewsey maga a földi Paradicsom. Valaha marketing szakemberként dolgoztam egy portlandi termelő-üzemben, de a feleségemmel egyszer csak úgy döntöttünk, nem éri meg a hosszú munkaidő és a stressz, hogy ottmaradjunk.

„Az emberek azt gondolták, nem vagyunk normálisak- eladtuk a 40 hektáros birtokot egy nagyvárosi házat, és kiköltöztünk ide gazdálkodni. Viszont, nekünk ez az Isten országa, tiszta és egyszerű. A saját álmunkat éljük éberen- és ez egy nagyon jó hely.

Biztos vagyok benne, hogy a gazda az Amerikai Álmot éli. Rájött arra, hogy mi tenné boldoggá. Teljesen megértem miért csinálta mindezt. Béke és nyugalom van a sivatagban, amit nagyvárosban nem talál meg az ember. Szépség van az egész végtelenségében, és nem telt sok időbe, amíg megértettem azokat az embereket, akik ezt szeretik. Teljes bizonyossággal mondatom, hogy jó érzés Isten országában lenni. Te hogy éled az álmodat?

Amerikai Hírújság/G.R

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.