Elvontatják a Costa Concordiát

Döntő szakaszához érkeztek a januárban szerencsétlenül járt Costa Concordia óceánjáró kiemelésének a munkálatai – adta hírül szombaton az olasz tömegtájékoztatás, amely beszámolt arról, hogy a hajó mellett már a megfelelő helyre illesztették a 120 méter hosszú Micoperi platformot, hogy annak segítségével 30 méteres tartóoszlopokat rögzíthessenek a tengerfenékre az oldalán fekvő vízi jármű egyensúlyba hozásához.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint ezekhez a tartóoszlopokhoz rögzítik majd azt a víz alatti platformot, amely a hajót fogja megtámasztani, ha azt sikerül felállítani. Ezt a platformot majd arra is fel fogják használni, hogy olyan tartályokat szereljenek fel, amelyeket szükség esetén vízzel vagy levegővel tölthetnek meg az óceánjáró egyensúlyba hozásához. Ha mindez sikerrel jár, akkor a Costa Concordiát egy – egyelőre még meg nem határozott – olaszországi kikötőbe vontatják.


Az osztrák hírügynökség idézte ezzel kapcsolatban Corrado Clini környezetvédelmi minisztert, aki szerint az óceánjárót Livornóba vontathatják. A miniszter megelégedéssel szólt a Costa Concordiával kapcsolatos munkálatokról, amelyek véleménye szerint a terveknek megfelelőem haladnak. A Costa Concordia 4200 utassal a fedélzetén január 13-án járt szerencsétlenül. A hajón levők közül 30-an – közöttük egy magyar – vesztették életüket, két személyt eltűntként tartanak nyilván.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*