Luxusóvodába járnak a kormánytisztviselők gyerekei

A szocialisták azt kérik a kormánytól, hogy a vidéki óvodások ugyanolyan értékű gyerekek legyenek, mint a kormánytisztviselők gyermekei, akiknek lehetőségük van “luxusóvodába” járni.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országos elnökségének tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bár a kormány cáfolja, hogy luxusóvodákat hoztak volna létre, míg vidéken 25-35 fős csoportokra jut két óvónő és nem mindenhol van dajka, a budai, felújított villában lévő intézményben viszont – amelyet a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. üzemeltet – 12 fős csoportok vannak, mindegyikben van dajka, védőnő és logopédus is.

Aki ide szeretné járatni a gyerekét, annak 90 ezer forintba kerül ez, de kormánytisztviselők már 25 ezer forintért is beírathatják a gyereküket, emellé az állam a szokásos 16 ezer forint helyett 60 ezer forint állami támogatást is ad sajtóhírek szerint – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Bangóné Borbély Ildikó szerint felháborító, hogy a minisztérium és a kft. tagadja, hogy luxusóvodát hoztak volna létre kormánytisztviselők gyerekeinek.“Cél a kormánytisztviselők életkörülményeinek javítása” – hirdeti a tavaly bejelentett Ereky Terv. Ez az a program, amely célul tűzte ki a kormánytisztviselők – többek közt a Miniszterelnökség, a tárcák, a kormányhivatalok dolgozóinak egy része, a közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok – helyzetének jobbítását. Az intézkedések közé tartozik a kedvezményes bölcsődei és óvodai ellátás biztosítása is. A kezdeményezésben három intézmény is fogadja a kormánytisztviselők gyermekeit. A Blikk szerint mind a három Budán található, ezeket az állami tulajdonú Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. üzemelteti.

A Humán-Mini Művész Utcai Óvoda és Bölcsőde honlapja szerint a gyerekekkel angolul vagy németül felső fokon beszélő nevelők foglalkoznak, s játékos keretek között oktatják őket a nyelvre. A foglalkozásokon balettozni, karatézni, úszni, focizni tanulhatnak. Igény esetén külön busszal szállítják a belvárosból az ősfás parkú intézménybe a gyermekeket. Az óvodai tarifáról nincs a Blikknek információja, de a bölcsőde 90 ezer forintba kerül a külsősöknek, a kormánytisztviselőknek pedig havi 20 ezer forint.

Magasabb, havi 35 ezer forint kell fizetni a Bíró Utcai Óvoda és Bölcsőde esetén, bár a lap úgy tudja, itt nem ilyen nagy a különbség a külsős és a kormánytisztviselők gyerekeinek nyújtott szolgáltatások árai között.

Az állam minden bölcsődés és óvodás gyerekre költ, tudta meg a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Előbbieknél havi 41 ezer, utóbbiak esetében közel 16 ezer forint/hó az állami hozzájárulás. Ezzel szemben a kormánytisztviselők gyerekei után gyakran 60 ezer forintot is fizet az állam, miközben az intézmények a minden gyermek után járó állami támogatásra is jogosultak.

Amerikai Hírújság/MTI/blikk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*