Öt napon belül hatályba lép az “Álom törvény” bevándorlóknak

A jövő héten startol az „Álom törvény”, Obama bevándorlási politikája, melynek bekerülési költsége 465$/fő.

A fiatal illegális bevándorlók szerte az Államokban, beleértve tízezreket Floridában, augusztus 15-től engedélyért folyamodhatnak a hatósághoz, hogy két évig legálisan tartózkodhassanak az USÁ-ban és elkerüljék a kitoloncolást. Az új törvényt, mely lehetővé teszi  a kérelem benyújtását munkavállalási engedély megszerzésére, az Obama kormány június1 5.-én jelentette be. Azt várják, a törvény jóváhagyásától, hogy  800.000-1 millió bevándorló él majd a lehetőséggel.

Alejandro Mayorkas, az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalának igazgatója pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől 465$-ért elérhető a munkavállalási engedély dokumentációja, és a kiutasítás elhalasztása. Ez a díj, várhatóan magában foglalja a program, és szövetségi korkormányt terhelő költségeket is. A fent említett díj, tartalmazza az egyén erkölcsi és nemzetbiztonsági szempontból történő ellenőrzését is. Úgy vélik, a folyamat néhány hónapot vesz majd  igénybe.

A program kezdeti szakasza azokat érinti, akik 15 évnél idősebbek, de június 15-én még nem töltik be a 31 életévüket.A jelentkezőnek még 16 éves kora előtt kellett  az Egyesült Államokba érkeznie, már legalább 5 évet folyamatosan itt tartózkodott. Feltétel még, hogy nem követett el súlyos bűncselekményt, rendszeresen járt iskolába, sikeresen befejezte a középiskolát vagy leérettségizett  (GED )vagy becsülettel leszerelt a hadseregből.

A politikai változásokat az „Álom törvény” hatályba lépése idézte elő, mely kiterjed a fiatal, illegális bevándorlók azon csoportjára, akiknek az ügye ismétlődően napirenden volt a Kongresszusban. Amikor Obama bejelentette az új törvényt, hangsúlyozta, hogy azokat az embereket érinti, akiket gyerekként hoztak az USA-ba, életük nagy részét itt töltötték le, sikereket értek el Amerikában, nem kellene megbüntetni és szembeállítani a kitelepítéssel azért, mert a szüleik erőszakkal hozták be őket az USA-ba.

A jelenleg kitelepítés előtt álló illegális bevándorlók ügyét is újratárgyalják, megfelelnek-e az új kritériumoknak. Ami az iratokkal nem rendelkező személyeket illeti, akiket eddig elkerült a hatósági igazoltatás, a bevándorlási ügyintézők  nem adnak ki erről a bevándorlót hátrányos helyzetbe hozó információt. Kivételt képeznek azok a bűnözők, akik biztonsági kockázatot jelentenek a többi emberre nézve.

Azt a jelentkezőt, akit bűnösnek találtak valamilyen bűncselekmény,- vagy jelentős  vétség elkövetésében, mint például lőfegyverrel való visszaélés, vagy betörés, esetleg 3 vagy több vétség miatt visszaeső bűnözőnek minősítettek, ’súlyos bűnözőnek” fogják minősíteni és elutasítják. Ha egy illegális bevándorlót gyakran elfogtak jogosítvány nélküli vezetésért ( mivel a legtöbb államban nem szerezhetnek vezetői engedélyt), emiatt nem fognak egy jelentkezőt sem kizárni.- közölte egy bevándorlási ügyintéző.

A washingtoni Központi Bevándorlási Hatóság szerint közel egymillió ember  fog jelentkezni országszerte, a két évre halasztott kiutasítás okán. A törvény hatálya további 426.000 5 és 14 év közötti gyermekre is kiterjed.

Nemzeti szinten a lehetséges kedvezményezettek 68%-a mexikói, 13%/-a közép-amerikai karib–szigeteki és kanadai, 8%-a ázsiai 7%-a Dél-amerikai és 2% az európaiak aránya, a további 2%  a világ egyéb részéről jött.

Ugyanezen vizsgálat szerint Floridában mintegy 60.190 ember formálhat jogot azonnal az állampolgárságra, és további 25.560 pedig néhány éven belül. Az adatok Floridában több közép amerikai és dél amerikai bevándorlót mutatnak, mint mexikóit.

A 19 éves, West Palm Beach-i Dulce Barrions azt nyilatkozta, ő 5 évesen Mexicóból érkezett a családjával. Elmondta, hogy tavaly végezte el a foresthill-i gimnáziumot, és most jelentkezni szeretne a palmbeach-i állami főiskolára, de eddig nem engedhette meg magának a nem állampolgárok által fizetendő  tandíjat, de még kiutasítás elhalasztása által sem tudta volna  összegyűjteni az összeget.

„Viszont most már ha megkapom a munkavállalási engedélyt, könnyebben össze tudom gyűjteni a pénzt a továbbtanulásra.”- mondta. „Már az is valami, ha elkezdhetem a tanulást”

Azt mondja, bátyja a 20 éves Miguel a John Leonard a gimnáziumot végezte el 2010-ben, az öccse, a 17 éves Brigham, jelenleg is ott tanul. Rájuk is vonatkozik a kiutasítás elhalaszthatósága, ha a család össze tudja gyűjteni a fejenkénti 465 $-t.

Richard Hujber, a „Boynton Beach-i bevándorlási ügyvéd azt mondja, hogy a jogászok várják a bevándorlási hatóságok azon űrlapjait, amiket a jelentkezőknek ki kell tölteni. „Várom az online érkező kérelmeket, úgy gondolom, hogy az elkövetkező 9 napon jónéhány- 1-2 tucat- esettel fogok találkozni- mondta hétfőn.

Alien Joseph ügyvéd  azt tanácsolja a leendő pályázóknak, hogy konzultáljanak a jogi szolgálattal, vagy vegyenek igénybe egy saját jogi képviselőt a kitöltés előtt.”Ha hibáznak az űrlap kitöltésénél-nincs helye a fellebezésnek”. –mondta. Ez túlságosan fontos dolog ahhoz, hogy ne figyeljenek oda gondosan az emberek a nyomtatványok kitöltésénél.”

Amerikai Hírújság/ Forrás:The Palm Beach Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*