Lezuhant a NASA új leszállóegysége

Tesztelés közben lezuhant és felrobbant csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal új kísérleti bolygóközi leszállóegysége, a Morpheus.

A leszállómodul a floridai űrközpontban zuhant le három nappal azt követően, hogy a Marson sikeresen leszállt a NASA Curiosity (Kíváncsiság) nevű marsjárója.

A pókszerű, hétmillió dollárból épített, folyékony oxigénnel és metánnal hajtott Morpheus egyelőre tisztázatlan okok miatt letért a kijelölt pályáról, és lezuhant, roncsai pedig lángra kaptak és felrobbantak. A balesetben senkinek sem esett baja, a roncsokat eloltották – közölték a NASA illetékesei.

A NASA két évvel ezelőtt látott hozzá a leszállómodul fejlesztéséhez, amelyet a tervek szerint Hold- vagy Mars-expedíciókhoz, illetve más bolygóközi kutatásokhoz fognak használni. Eddig egy daruhoz rögzítve tesztelték, s a NASA szakemberei csütörtökön próbálkoztak az első szabad repüléssel, de kudarcot vallottak. Azt mondták, hogy számítottak az ilyen balesetekre, mert előfordulnak a bonyolult űreszközök fejlesztése során.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.