Fizetnek a kivándorolt munkavállalóknak a hazatelepülésért

Több mint 17 ezer munkavállalónak fizet az anyaország, hogy térjen haza a dinamikusan növekvő gazdaságot építeni. A súlyos spanyol gazdasági válság, mely csaknem 25 százalékra emelte a munkanélküliséget az országban, elsősorban a bevándorlókat érinti, akik a jobb élet reményében érkeztek az Ibériai-félszigetre évekkel ezelőtt.

Az ecuadoriak a harmadik legnagyobb bevándorlói közösséget alkotják Spanyolországban a románok és a marokkóiak után. Sokan vásároltak annak idején házat jelzáloghitelre. Közülük durván 7 ezer embert a kilakoltatás veszélye fenyeget, vagy már el is vette a tetőt a fejük felől a bank. A súlyos gazdasági helyzet miatt most hazatérő bevándorlók nagy része Latin-Amerikából érkezett, ahol több ország gazdasága is dinamikusabban növekszik, mint az európai országoké.

Az elsősorban ecuadori, kolumbiai, argentin, bolíviai és perui bevándorlók az “önkéntes hazatérés” program keretein belül utaznak, mely révén ingyen repülőjegyet, és némi pénzt is kapnak. Paspuel, az ecuadori közösség vezetője szerint körülbelül 17 ezer ecuadori tért haza ilyen módon.

Véleménye szerint a program bár rövidtávon segít a munkanélküliség problémáján, egy idő után megbosszulhatja magát. Elsősorban ugyanis a fiatal, iskolázott emberek távoznak. “Ha véget ér a válság Európában, és a feléledés útjára lépnek a gazdaságok, Spanyolországban több százezer olyan ember fog hiányozni, akik már integrálódtak, de el kellett menniük” – zárta Paspuel.

A spanyol gazdaság fellendülése a múlt évszázad 90-es éveiben rengeteg bevándorlót csábított a dél-európai országba. A 46 milliós Spanyolországban jelenleg mintegy 5 millió bevándorló él, közülük 2,6 millió nem EU-s országból érkezett.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*