Ormánsági dinnyefesztivál és város napja Sellyén

Az ormánsági városban és környékén meghatározó mezőgazdasági ágazat a dinnyetermelés. Sok munkát, gondot, van, hogy bánatot, ha kegyes az időjárás örömöt és biztos megélhetést hoz az itt élőknek. Augusztus első hétvégéje hagyományosan a dinnye ünnepe.
Sellye 15 éve nyerte el a városi rangot. Ebből az alkalomból pénteken a rendezvényt megnyitó ünnepi képviselő-testületi ülésen Sellyéért kitüntetéseket és díszokleveleket adtak át. A programok szombaton bográcsos főzőversennyel, agrárfórummal, játszóházzal, koncertekkel, folklórral és kabaréval folytatódtak, az estét játszóház és tűzijáték zárta.
Szorgos gazdák szusszanásnyi időt szánva ezeken a napokon turistákkal együtt kellemes szórakozással töltik ezt a hétvégét. Népi megfigyelések szerint Lőrinc napjáig kiváló a görögdinnye. Folklór és sportesemények tucatjai, Sas kabaré mellett számos program várta az érdeklődőket. Érdekesség, hogy Jennifer az ország legkeletibb csücskéből, Szabolcs-Szatmár megyéből érkezett. Erik (ex No Thanks) pedig Vas megyéből, Szombathely mellől érkezett a fesztiválra. Természetesen megkóstolták a finom ormánsági mézes dinnyét. Vendéglátóik gondoskodtak az útravalóról egykét szép “zöldhátúval”.
Az ormánsági, fólia alatt érlelt dinnye három-négy hete kapható Baranyában, a gazdálkodók jó termésnek örülhetnek: a tavalyi 400-zal szemben idén akár 700 mázsa is termett egy hektáron. Az ára is jónak mondható, akár 150 forintot is adnak egy kiló dinnyéért. A szabad földön termesztők legfeljebb átlagos termésre számíthatnak az elmúlt időszak száraz hősége miatt, a gyümölcsök fele akkorára nőnek ilyenkor, mint ideális időjárás esetén.
Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*