WiFi-állomásokká alakítják a telefonfülkéket New Yorkban

Egyre ritkábban veszik igénybe a New York-iak az amerikai metropolisz vezetékes utcai telefonjait, ezért a városvezetés gondolt egy nagyot: azt tervezi, hogy a fülkéket internetes jeltovábbító WiFi-állomásokká építik át.

Az önkormányzat a héten már el is indította a programot, igaz, csak kísérletképpen. Manhattanben, Brooklynban és Queensben tíz nyilvános fülkét láttak el routerrel, amely néhány száz méterre szórja szét az ingyenes hálózati jeleket. Az új berendezés mellett a vezetékes telefonálási lehetőség is megmarad. A végső terv az, hogy a nagyvárosnak mind a 12 ezer fülkéjét átalakítják, a modern idők szavához igazítva a kapcsolatteremtés módját.

„Tulajdonképpen egy már létező infrastruktúrát veszünk igénybe, és némi fejlesztéssel kibővítjük az információhoz való hozzáférési lehetőségeket” – ecsetelte Rahul Merchant, a város informatikai menedzsere. Közlése szerint az elképzelés része Michael Bloomberg polgármester erőfeszítésének, hogy korszerűbbé és hatékonyabbá tegye a kapcsolattartási rendszert a New York-iak és a metropoliszt évente felkereső 50 millió turista számára.

A WiFi-rendszer használata ingyenes lesz, jelszó sem kell hozzá, csupán megfelelő jelfogó eszköz az internetezni vágyó készülékén. Az igénybe vételhez elég lesz csupán megközelíteni bármely utcai telefonfülkét. Időkorlátot sem terveznek a használatra, és a jeltovábbító hálózat napi 24 órában üzemel majd. A hálózat kiépítésében partner a Van Wagner and Titan utcai hirdetési cég is, amelynek több mint 9000 nyilvános telefonfülke van a birtokában. A cég műveleti igazgatója, Peter Izzo elmondta, hogy számításuk szerint egy-egy fülke felszerelése WiFi-vel (hotspottal) hozzávetőleg 2000 dollárba kerül. „Ám tekintettel arra, hogy a mobiltársaságok korlátozzák a 3G-s és 4G-s hozzáféréseket, egyre növekvő igényt látunk az ingyenes WiFi iránt” – húzta alá.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.