Még sosem láttak dinnyeföldet

Az ormánsági városban és környékén meghatározó mezőgazdasági ágazat a dinnyetermelés. Sok munkát, gondot, van, hogy bánatot, ha kegyes az időjárás örömöt és biztos megélhetést hoz az itt élőknek. Augusztus első hétvégéje hagyományosan a dinnye ünnepe. Szorgos gazdák szusszanásnyi időt szánva ezeken a napokon turistákkal együtt kellemes szórakozással töltik ezt a hétvégét. Népi megfigyelések szerint Lőrinc napjáig kiváló a görögdinnye.

Folklór és sportesemények tucatjai, Sas kabaré mellett számos program várta az érdeklődőket. Érdekesség, hogy Jennifer az ország legkeletibb csücskéből, Szabolcs-Szatmár megyéből érkezett. Erik (ex No Thanks) pedig Vas megyéből, Szombathely mellől érkezett a fesztiválra. Természetesen megkóstolták a finom ormánsági mézes dinnyét. Vendéglátóik gondoskodtak az útravalóról egykét szép “zöldhátúval”.

A két énekes egy rövid látogatásra érkezett Vajszlóra a Géczi családhoz. A híres vajszlói mézédes jobban esik, ha ők szedik le az indáról a termést. Mindketten bevallották, hogy még életükben nem láttak dinnyeföldet. Meggyőződtek milyen kemény munka van mögötte, mite asztalra kerülnek a szép, piros, kásás szeletek. A két bohém énekes azon versengett, hogy ki talál nagyobbat. Erik egy 17 kilóssal, Cosi pedig egy közel húsz kilóssal büszkélkedhetett. Julika asszony a korai ősz folyamán lekvárt is készít görögdinnyéből. A fiúk megígérték, hogy ősszel visszatérnek.

Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*