Hillary Clinton 351 napot utazott

Hillary Clinton 351 napot töltött utazással, 102 országban járt és 1,3 millió kilométert tett meg azóta, hogy külügyminiszter lett. Ha a diplomáciai teljesítményt a felkeresett országok számával mérnék, akkor az Egyesült Államok történetében Hillary Clinton lenne az első számú külügyminiszter.

Amikor Clinton gépe legutóbb földet ért az Andrews légitámaszponton kedd reggel, az egykori first lady 43.500 kilométeres repülőutat tudhatott maga mögött, amelyet 13 nap alatt tett meg. Clinton egyik sokat utazott munkatársa a Franciaország-Afganisztán-Japán-Mongólia-Vietnám-Laosz-Kambodzsa-Egyi ptom-Izrael útvonalról úgy nyilatkozott, az még nekik is “szinte képtelenségnek hatott”.

Clinton azzal viccelődött, akár hosszabb útra is vállalkozik. “Szívesen vagyok itt, csak azt sajnálom, hogy tovább kell állnom” – mondta hétfőn újságíróknak, utolsó állomásán, Izraelben.

Minisztériuma szerint Hillary Clinton 351 napot töltött utazással, 102 országban járt és 1.357.964 kilométert tett meg azóta, hogy 2009-ben külügyminiszter lett. Lehet, hogy volt olyan elődje, aki nagyobb távolsággal dicsekedhet, de Clinton tartja a rekordot a felkeresett országok számával.

Clinton júniusban döntötte meg Madeleine Albright volt külügyminiszter 98 országos rekordját, amikor Finnországba ment. A 100-as bűvös számot lettországi utazásával érte el.Ráadásul Mongóliában és Laoszban rajta kívül nem járt amerikai külügyminiszter az utolsó 57 esztendőben, előtte is csak egy elődje.

És még egy félév áll előtte, mielőtt kitölti mandátumát, és távozik, saját bejelentése szerint akkor is, ha Obama megnyerné az elnökválasztást és felkérné, hogy maradjon hivatalában. A hetvenes évek óta egyébként csak egyszer fordult elő, hogy valaki négy évnél többet töltött a külügyminiszteri tárca élén. (George Schultz volt az, Ronald Reagan elnöksége idején.)

Repülőgépén ágy is van, ráadásul ő tényleg képes kialudnia magát repülés közben, de ezzel együtt, hajmeresztően sűrű betáblázottságának megvan az ára: legutóbb Hanoiban, az amerikai kereskedelmi kamara előtt tartott beszéde végén fogta el egy köhögési roham.

Amikor a múlt hét végén Kambodzsából megérkeztek Egyiptomba, már nem tudta követni, hány óra van, sőt, erről kíséretének sem volt fogalma. A BlackBerry okostelefonok automatikusan átállnak a helyi időre – kivéve most Kairóban. Emberei a szarajevói időt állították be. Csak néhány óra elteltével oldódott meg a rejtély: Egyiptom idén elhagyta a nyári időszámítást…

És mi lesz a folytatás? Clinton következetesen hangoztatja, hogy búcsút int a politikának. Viszont figyelembe véve, hogy még soha nem állt ilyen előkelő helyen a népszerűségi listán és a demokratáknak – függetlenül Obama mostani esetleges újraválasztásától – szükségük lesz egy 2016-os esélyes elnökjelöltre, elképzelhető, hogy Clinton nem mondana nemet arra, hogy ő legyen országa első női elnöke.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.