Obama nyerésre áll három kulcsfontosságú “ingaállamban”

Barack Obama támogatottsága 50 százalék feletti három kulcsfontosságú “ingaállamban”, Floridában, Ohióban és Pennsylvaniában; ha az elnök ezekben győzni tud, sikerül újraválasztatnia magát – sugallja a Quinnipac Egyetem, a CBS News és a The New York Times szerdán közzétett közvélemény-kutatása.

Obama Floridában 51:45, Ohióban 50:44, Pennsylvaniában pedig 53:42 százalék arányban vezet leendő republikánus kihívójával, Mitt Romneyval szemben.
“Inga-” vagy “csatatér-államoknak” az amerikai politikai zsargonban azt a mintegy tucatnyi tagállamot nevezik, amelyek lakossága nem szavaz elkötelezetten és tendenciaszerűen az egyik vagy a másik nagy pártra, és amelyek meggyőzéséért a jelöltek kampányapparátusa a lehető legélesebb csatákat vívja. Florida, Ohio és Pennsylvania az “ingállamok” közül a népesebbek közé tartozik, amelyeknek az elnököt megválasztó elektori testületben a többiekhez képest több szavazatuk lesz.

Peter Brown, a Quinnipac Egyetem közvélemény-kutató intézetének igazgatóhelyettese szerint ha ma tartanák a választást, akkor Obama elnyerné második mandátumát. Brown rámutatott, hogy az elnök az “ingaállamokban” jobban áll, mint országos szinten, részben azért, mert itt a munkanélküliségi mutatók is jobbak az átlagosnál.

Az állás a november 6-i választásokig még megváltozhat, mert a szavazók egy része a három közül még egyik államban sem döntötte el, hogy kire adja le voksát, emellett az Obama-tábor 11-15 százaléka és a Romney-tábor 9-10 százaléka elvben még mindhárom helyen lebeszélhető a választásáról.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.