Második világháborús tengeralattjárókat találtak a keleti partnál

Csaknem hetven évvel a második világháború után egy elsüllyedt német tengeralattjárót fedeztek fel búvárok az Egyesült Államok keleti partjainál, míg egy másikat a Churchill folyóban sejtenek Kanadában, írja a múlt-kor.huAz Amerikában – a New England-i Nantucket-szigetnél – felfedezett tengeralattjáró egy U-550-es, amely 1944 áprilisában süllyedt el ütközetben ellenséges vizeken – írta a Boston Globe című lap.

A másik hajó Kanadában, Új-Fundland és Labrador tartományban feküdhet hullámsírban, a Churchill folyó fenekén. A Toronto Star című újság szerint a még pontosan nem azonosított roncs a Muskrat-vízesésnél, 200 kilométerre az Atlanti-óceán partjától van. Az U-550-est már több mint húsz éve keresik – idézte fel Joe Mazraani búvárrégész. “Ezzel sikerült megoldani a második világháború egy újabb rejtélyét” – tette hozzá. A tengeralattjáró a hírek szerint megdöbbentően jó állapotban van, a Boston Globe azonban további részleteket nem közölt.

A náci Németország annak idején az Atlanti-óceán északnyugati vidékére küldött tengeralattjáróival próbálta elvágni az amerikai erők Európába szánt utánpótlását. A műveletek során számos amerikai hajót ért német torpedótámadás, de sok tengeralattjáró is odaveszett mélyvízi bombáktól.

Az U-550-es keresése különösen nehéz munka volt, mert terebélyes vidéket kellett átfésülni – mondta el Mazraani. A kutatók már épp azon voltak, hogy feladják. Miután azonban szerencsével jártak, óriási volt az öröm. “Csodás volt” – jegyezte meg Mazraani. Csapata egyelőre nem árulta el a német tengeralattjáró pontos helyét – attól tartva, hogy más búvárok is megpróbálnak lecsapni rá. Azt sem közölték, hogy milyen mélyen fekszik az U-550-es.

A Churchill folyóban fekvő roncsra úgy akadtak rá szakemberek, hogy 2010-ben három eltűnt férfi után kutattak. Ennek részeként szonárfelvételeket készítettek a mederről. Most újra elővették a felvételeket, és arra jutottak, hogy egy tengeralattjáró roncsai vehetők ki rajtuk. A Churchill folyó elég mély ahhoz, hogy tengeralattjárót rejtsen. Egy német hajónak sikerült a második világháborúban a Szent Lőrinc folyón 300 kilométerre jutnia a szárazföld belsejébe – emlékeztetett a Toronto Star.

Amerikai Hírújság/mult-kor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.