Életbe lépett Amerikában a vallásszabadságot korlátozó törvény

Augusztus elsején lépett életbe az Egyesült Államokban a Katolikus Egyházat nehéz helyzetbe hozó, a vallásszabadságot korlátozó egészségbiztosítási törvény az üzleti szervezetek számára.

Christen Varley, a Conscience Cause nevű, lelkiismereti és vallásszabadságot védelmező szervezet vezetője szerint ezzel véget ért az Egyesült Államokban a vallásszabadság.

Az Obama-kormányzat által januárban hozott törvény szerint minden, néhány főnél többet foglalkoztató, nem kifejezetten vallási célokat szolgáló (például templom) intézmény – így tehát a katolikus iskolák, egyetemek, kórházak – köteles alkalmazottainak olyan egészségügyi biztosítást kötni, amibe kötelezően beletartozik a sterilizáció, az abortusztabletta és a fogamzásgátlás is. A Katolikus Egyház azóta tiltakozik a szabályozás ellen, több katolikus szervezet, köztük számos egyházmegye is beperelte a kormányt, mivel a törvény valószínűleg megsérti az alkotmány első kiegészítését, amely a vallásszabadságról szól.

Ugyanakkor a mostani, augusztus elsejei életbe lépés csak a profitorientált intézményekre, vállalkozásokra vonatkozik, a nonprofit intézmények számára egy év múlva lép életbe a szabályozás. Ez azonban nem vigasztalja a számos profitorientált katolikus intézményt, például katolikus médiavállalatokat.

A törvény megszegése naponta és dolgozónként száz dollár büntetést jelent, ami egyes vállalatoknak évente többmillió dolláros büntetést jelenthet – írja a CNA.

Ugyanakkor folytatódnak a kormányzat elleni perek. Egy coloradói, fűtéstechnikával foglalkozó vállalat, a HerculesIndustries például kisebb csatát nyert az ügyben, a bíró ugyanis időleges felmentést adott a cégnek a törvény által előírt kötelezettségek teljesítése alól. De ez csak ideiglenes határozat, és csak ennek az egy vállalatnak szól.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.