Amerikai szenátor Nagy-Azerbajdzsán mellett

Dana Rorabacher republikánus amerikai szenátor felhívást intézett Hillary Clinton amerikai külügyminiszterhez, hogy az Egyesült Államok támogassa az Iránban élő azerbajdzsánok „függetlenségi harcát”.

A politikus szerint Amerikának támogatnia kellene az Iránhoz tartozó Dél-Azerbajdzsán „függetlenségi törekvéseit”, majd egyesülését Azerbajdzsánnal, hiszen az azerbajdzsán népet kétszáz évvel ezelőtt „mesterségesen szétválasztották”, és sok azerbajdzsán szeretné azt, ha újra egyesülne a történelmi Azerbajdzsán.

Rorabacher emlékeztet arra, hogy Iránban kétszer annyi etnikai azerbajdzsán él, mint Azerbajdzsánban. Azerbajdzsán 1991-ben elnyerte a függetlenséget, s most itt az idő, hogy az iráni azerbajdzsánok is „kiharcolják a függetlenséget.” A felhívás szerint az azerbajdzsán népnek joga van harcolni a függetlenségért. A politikus javaslata tehát az azerbajdzsán kártyát is kész kijátszani Irán felbomlasztására. A második világháború után egyébként Sztálin is tervezte „Azerbajdzsán egyesítését” a Szovjetunió keretén belül.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.