Kivívta maga ellen milliomostársai haragját az amerikai üzletember

Megdöbbentő, hogy mennyire képes egy elképzelés befolyásolni egy társadalmat. Gondoljuk át a következő állítást: Ha a gazdagokra kivetett adók emelkednek, a munkahelyteremtés csökkenni fog. Állítja Nick Hanauer,  Seattle-i milliomos üzletember aki kivívta maga ellen milliomostársai haragját. Az amerikai üzletember azt állítja, a gazdagok nem teremtenek munkahelyeket.

Nick Hanauer milliomos üzletember aki 2007-ben  6400000000-ért vásárolta meg a Microsoft Corp. (MSFT) -t. az alábbiakat állítja egy TED előadásban: A republikánusok számára ez egy hittétel,és a demokraták sem gyakran kérdőjelezik meg.Ez a feltételezés komoly hatással volt a gazdaságra,néha az elképzelések aminek igazáról megvagyunk győződve,teljesen hamisak. Egy olyan törvényhozó aki abban hisz, hogy a gazdagok munkahelyteremtők, és ezért nem szabad megadóztatni őket,szörnyű törvényeket fog hozni. Én több tucat céget alapítottam személyesen vagy közvetve. Induláskor sok embert vettem fel alkalmazottként, de ha nem lettek volna vevők az általunk kínált termékre,azok a munkahelyek és cégek megszűntek volna.

Ezért állíthatom bizonyossággal, hogy a gazdagok nem teremtenek munkahelyeket. Sem a vállalkozások, legyenek kicsik, vagy nagyok. A munkahelyeket az élet körforgásának következményei, mintegy visszajelzés körforgás ez egy körkörös folyamat az ügyfelek és a cégek között.Kizárólag a fogyasztók tudják mozgásba hozni ezt a virtuális körforgást, ami a kereslet emelkedéséhez és munkahelyteremtéshez vezet. Ilyen értelemben egy közönséges fogyasztó inkább mondható munkahelyteremtőnek, mint egy magamfajta kapitalista. Egy üzletembernek azt mondani magáról, hogy ő munkahelyteremtő, olyan mintha egy mókus azt mondaná, hogy ő teremtette az evolúciót. Pont fordítva van. Aki vezetett már céget életében tudja, hogy egy kapitalista csak a legvégső esetben vesz fel több alkalmazottat , ilyet csakis kizárólag akkor teszünk, ha a növekvő kereslet a fogyasztók részéről megköveteli. Ilyen értelemben munkahelyteremtőnek nevezni magát nem csak pontatlan, hanem hamis. Ezért vannak a jelenlegi szabályok, törvények fejtetőre állítva. Amikor a legnagyobb adómentesség és a legalacsonyabb adókulcs a gazdagok javát szolgálja a munkahelyteremtés ürügyén, egyetlen dolog történik: a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

1980 óta, az amerikai felső 1% jövedelme több mint megháromszorozódott, miközben az adókulcs 50%-al csökkent. Ha igaz lenne, hogy a gazdagok alacsonyabb adója és nagyobb jövedelme munkahelyteremtést eredményez, akkor ma úsznánk a munkahelyekben. Ezzel szemben a munkanélküliség és alacsony foglalkoztatottság rekord magasságokban jár. Egy másik ok, amiért ez a teória súlyosan téves, mert soha nem lehet elég számú gazdag ember ahhoz, hogy a gazdaságot működésben tartsa. A hozzám hasonló emberek több száz, vagy ezerszer annyit keresnek, mint egy átlagpolgár, de nem vásárolok százszor, vagy ezerszer annyi dolgot, mint egy hétköznapi ember. A családom három autóval rendelkezik, nem háromezerrel. Évente egy-két nadrágot és inget veszek magamnak, mint a legtöbb amerikai férfi. Néha elmegyünk étterembe a barátainkkal. De semmiből nem tudok annyit venni, hogy az pótolja azt a hiányt, hogy több millió amerikai egyáltalán nem tud új autót vagy új ruhát venni, vagy étteremben ebédelni. Nem tudom pótolni a középosztály nehéz helyzete miatt kieső fogyasztáscsökkenést.

Egyre többen vannak, akik alig tudnak megélni a növekvő árak és a stagnáló vagy csökkenő fizetések miatt. Had mondjak egy elképesztőtényt: Ha egy átlagos amerikai család ma is annyi reáljövedelemhez jutna, mint 1970-ben, évente 45.000 dollárral több maradna a zsebükben egy év alatt. Képzeljük, milyen helyzetben lenne a gazdaság ha ez igaz lenne. A hozzám hasonló emberek jelentős előnyökhöz jutottak, mert munkahelyteremtőként tekintenek rájuk, akik a gazdasági univerzum középpontjában állnak. A nyelvezet és hasonlatok, amiket a jelenlegi gazdasági és társadalmi felállás védelmében használunk, sokat elárul. Nem kell nagyot ugrani a “munkahelyteremtő” titulustól a “teremtő” címig. Nem véletlenül fogalmaznak így. Amikor egy hozzám hasonló ember munkahelyteremtőnek nevezi magát, nem csak a gazdaság működését minősítjük, hanem státuszt és előnyöket is követelünk magunknak.

Ha már a különleges kiváltságoknál tartunk, meg kell említeni, hogy hatalmas a különbség a kapitalisták által a nyereség, osztalék, stb után fizetett 15%-os adó és az átlag emberek által a munkájuk után fizetett 35% között, nehezen indokolható egy csipetnyi önistenítés nélkül. Harminc éve működnek fordítva a dolgok. A hozzám hasonló emberek nem teremtenek munkahelyet. A munkahelyeket az ügyfelek és a vállalkozások közötti ökorendszerű visszajelzési körforgás eredményei. Amikor a középosztálynak jól megy a sora, akkor a vállalkozások növekedésnek indulnak, és új alkalmazottakat vesznek fel, amiből a tulajdonosoknak nyeresége származik. Ezért a gazdagok megadóztatása mindenkinek a javára váló projektek finanszírozására csodálatos alku, a középosztály és a gazdagok számára egyaránt.

Tehát hölgyeim és uraim a következő elvet hirdetem: Egy kapitalista gazdaságban az igazi munkahelyteremtők a középosztálybeli fogyasztók. A gazdagok megadóztatása, a középosztály növekedését felvirágoztatását segítő befektetések finanszírozására a legokosabb lépés, amit tehetünk a középosztály, a szegények és a gazdagok érdekében- mondta Nick Hanauer.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*