Francia Zsuzsa újra olimpiai bajnok

A magyar származású amerikai evezős, Zsuzsanna Francia olimpiai aranyérmet szerzett az amerikai női nyolcas tagjaként. A kiváló evezős a  kettes helyen ült a csapatban. Zsuzsa 1982 november 8-án, Szegeden született. A család 1985-ben döntött úgy, hogy az Egyesült Államokban próbál szerencsét. Az olimpikon édesanyját már állással várták az államokba. 

Zsuzsa tökéletes kiejtéssel beszéli a magyart. Pennsylvaniában, Ablingtonban nevelkedett, és 2004-ben végzett a helyi egyetemen, kriminológia és szociológia szakon.
Egyetemista korában, 2001-ben kezdett el evezni. Számtalan egyéni sikert tudhat maga mögött. Sokszor remekelt a nemzetközi vizeken is. Két alkalommal volt világkupa győztes és, négyszeres világbajnokként írta be magát a sporttörténelembe. Pekingben, és a most zajló londoni olimpián is aranyérmet szerzett az Amerikai Egyesült Államok színeiben.
2006-ban megnyerte a Remenham Kupát. 2008-ban a nemzeti válogatón a második helyen végzett, és 2004-ben a Charles Regattán is második helyen ért célba. Nyolcasban nyert 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben. 2008-as pekingi olimpián a nyolcas evezésben aranyérmet szerzett az amerikai csapatnak.

Főszerkesztő/Editor in-Chief: Tamás István Email: tamas.istvan@americanhungarianjournal.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*