Pusztul az Alpok flórája

Egy tanulmány kimutatta, hogy Alpokban az endémikus / csak kis területeken élő/ növényfajták vannak a legjobban kitéve a felmelegedés káros hatásainak. A globális felmelegedésnek a növény- és állatvilágra gyakorolt negatív hatása egy ideje jól ismert. A növények migrálni próbálnak hogy túléljék. A hegyekben feljebb törekednek, de csak egy bizonyos pontig tudnak, mert a befogadó területek egyre kisebbek, a fajták közötti verseny pedig egyre nagyobb lesz. 

A Nature Climate-ban megjelent írás arra figyelmeztet, hogy a helyzet rosszabb, mint ahogy eddig gondolták. Nemcsak azért, mert a század végéig a fajták 44-50 %-a eltűnhet, hanem azért is, mert másfajták látszólagos ellenálló képessége lehet,hogy csak időleges. A modellek, amelyekkel ezt a folyamatot előre lehet jelezni, egyre tökéletesebbek. Idáig a kutatók csak a növények számára ideális feltételeket vizsgálták és azt próbálták kideríteni, hogy hol lehetnek a jövőben ezek a zónák, most már azt is kutatják, hogy milyen módon szaporodnak az egyes növények. – magyarázta Wilfried Thuiller az Alpesi Ökológiai laboratórium igazgatója. Stefan Dullinger osztrák kutató, a tanulmány főszerzője, tíz év óta tanulmányozza 150 alpesi növényfajta szaporodásának és terjedésének módjait.

Kísérletekkel a kutatók ma már meg tudják jelölni azokat az útvonalakat, amelyeket a szél által széthordott magok megtesznek. Azt is kutatják, hogy melyek az úgynevezett klónfajták, azaz a gyökereiken keresztül terjeszkedők. Ezek nagyon sokáig – néha több száz évig – élnek és nagyon lassan szaporodnak is. A felmelegedés sokkal gyorsabban történik, mint a szaporodásuk és ezekből a növényekből soknak nem lesz ideje adaptálódni. Mindezért kialakult a tudomány világában az a vélemény, hogy az eddigi előrejelzések a 21. században eltűnő fajtákkal kapcsolatban túl optimisták.
Amerikai Hírújság/ Aiolus News

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*