Amerikában nőtt a foglalkoztatás

Szezonális hatásoktól megtisztítva 163 ezer fővel nőtt a magánszektorban foglalkoztattak száma májusról júniusra az Egyesült Államokban az ADP jelentése szerint, az elemzők 120 ezer fős növekedést vártak. A májusi adatokat enyhén lefelé korrigálták.

A főbb szektorokat tekintve a szolgáltatóiparban 148 ezerrel, az építőiparban 5 ezerrel, míg a feldolgozóiparban 6 ezerrel volt több az új munkás, mint egy hónappal korábban.A nagyvállalatoknál (több, mint 500 dolgozó) 23 ezerrel, a közepes vállalatoknál (50-499 dolgozó) pedig 67 ezerrel többen dolgoznak a májusi adatokhoz viszonyítva. A kevesebb, mint 50 főt alkalmazó cégeknél 73 ezer új munkást vettek fel.

Immár két és fél éve bővülő foglalkoztatási adatokat láthatunk a tengerentúlon a magánszektorban, s ugyan a tavaszi hónapokban kisebb megtorpanás volt látható az európai adósságproblémák és az amerikai költségvetés nyomán – írták a Quaestor elemzői. A mai adatközlés után a pénteki adatközléssel kapcsolatban is javulhatnak a várakozások, a munkanélküliségi ráta csökkenését sem lehet kizárni majd.

Eközben nem sokkal, de javult az amerikai feldolgozóipar helyzete az ISM jelentése szerint, bár még mindig a határt jelentő 50 pont alatt maradt. Az intézet erre vonatkozó indexe a júniusi 49,7 pontról 48,8 pontra emelkedett, az elemzők ennél nagyobb ugrást, 50,2 pontot vártak. A beszerzési menedzserindex 50 pont alatti értéke az adott szektor zsugorodását jelenti.

A személyes kiadások mértékének csökkenése, a munkanélküliségi ráta 8 százalékot meghaladó értéke, valamint a lassuló globális növekedés továbbra is visszatarthatja az iparág bővülésének megindulását. A feldolgozóipar jelenleg az amerikai gazdaság nagyjából 12 százalékát teszi ki, ennek a szektornak a helyzete szinte az összes nagyobb gazdaságú országában folyamatosan romlik szerte a világban. Mai jelentések szerint a brit feldolgozóipar három éves mélypontra zuhant, de az eurozóna egészét tekintve is egy éve nem látott mélységekben az erre vonatkozó mutató.

Amerikai Hírújság/OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*