A T-Home nyugdíjas előfizetői mentesülnek a tranzakciós díj befizetése alól

A Magyar Telekom (MT) nem számít fel tranzakciós díjat a postán teljesített sárgacsekkes befizetések után a T-Home nyugdíjas, vezetékes előfizetőinek; erről állapodott meg a társaság Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztossal.

Villám István, az MT osztályvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: a szeptember 1-jétől nyújtandó kedvezményt kizárólag azon ügyfelek igényelhetik, akik személyesen vagy meghatalmazottak útján a Telekom üzleteiben – nyugdíjas igazolványuk bemutatásával – igazolják, hogy nyugdíjasok, betöltötték 62. életévüket, továbbá a T-Home vezetékes telefonszolgáltatást önállóan, a díj bevezetésekor már meglévő előfizetői szerződés alapján veszik igénybe.

A kedvezmény a bevezetési időpontig kiszámlázott díjakra nem vonatkozik.

A biztoshoz számos jelzés érkezett a szolgáltató által a sárgacsekkes számlabefizetések után felszámolt plusz díj miatt, ezért kezdeményezett egyeztetést a Magyar Telekommal. A kedvezmény Villám István szerint több mint százezer előfizetőjüket érinti, a kedvezményezett kör kiterjesztését egyelőre nem tervezik. Az MT osztályvezetője emlékeztetett arra, hogy 2008 óta több szolgáltató számít fel díjat a sárgacsekkek után. A média- és hírközlési biztos ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezeket a díjakat közérdekű keresettel megtámadták a fogyasztóvédők, a perek azonban évekig elhúzódhatnak.

Volt azonban olyan szolgáltató is, amely visszalépett a díj bevezetésétől – mutatott rá Bodonovich Jenő. A csekkes befizetéssel kapcsolatos mentességről a biztos elmondta, hogy az elektronikus hírközlési területen csak az egyetemes szolgáltatások mentesülnek a tranzakciós díj befizetése alól, ez azonban nagyon szűk kör. A hírközlési törvény alapján ilyen szolgáltatás például az, hogy minden településen legalább egy nyilvános telefonállomásnak kell lennie, valamint az országos belföldi tudakozó nyújtása, illetve az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele.

Bodonovich Jenő emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság 2012. május 31-vel megsemmisítette a média- és hírközlési biztosra vonatkozó jogszabályokat, az Országgyűlés pedig pontosította a szabályokat, a biztos hatáskörét precízebben fogalmazta meg, és előírta, hogy a biztos a szakmai szervezetekkel egyeztetve adhat ki ajánlásokat, javaslatokat a szolgáltatók részére.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*