Szegedi mérnök alakíthatja át az olimpiai stadiont

A londoni olimpia egyik fő központja a hivatalos nyitóünnepség és záróceremónia, valamint az atlétikai számok helyszíne, az olimpiai stadion lesz. Az ötkarikás játékok után „újrahasznosítják” a létesítményt, s ebben a munkában vezető tervezőként vesz részt egy szegedi mérnök – tudatja a szegedma.hu.

A 80 ezer fő befogadására képes stadiont 2008 májusában kezdték építeni, és 2011 áprilisában készült el 486 millió fontnyi közpénzből. A stadion minden tekintetben egy zöld létesítmény, a hivatalos leírás szerint „a valaha épített leginkább fenntartható építmény″. Az acélfelhasználás más stadionokhoz képest jóval kevesebb, a betontömböket ipari hulladékból készítették, a stadion lefedés felső tartószerkezete pedig feleslegessé vált gázcsövekből készült.

A stadionnak a játékok alatt 80 000 férőhelyes a befogadóképessége: 25 000 állandó ülés van az alsó szinten, míg a felső szint 55 000 néző befogadására képes, ám ez ideiglenes elemekből épült, így az olimpia után elbontható. Korábban még nem épült ennyire könnyen visszabontható olimpiai stadion. Összesen hétszáz szoba van a létesítményben, ebbe beletartozik a nyolc öltöző és a négy imaszoba is. Érdekesség, hogy a stadion gondozását felügyelő személyzetnek van egy különleges segítsége is: a helyszín körül egy Willow nevű idomított sólyom „járőrözik”, megakadályozva, hogy a galambok a létesítményre építsék fészküket.

Futballstadion lehet majd az olimpiai arénából?
A stadion átalakításának vezető tervezője egy szegedi mérnök, Kocsis András Balázs, aki Budapesten a Műszaki Egyetemen diplomázott, majd Athénban is tanult. Szegeden a KÉSZ Kft. tervezési osztályán dolgozott főként acél és vasbeton szerkezetű épületek tervezésében – közli a szegedma.hu. A hírportál Kocsis megbízásáról szóló teljes cikkét itt olvashatják el.

Amerikai Hírújság/szegedma.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*