Obama:az AK 47-es katonáknak és nem bűnözőknek való

Barack Obama: az AK 47-es gépkarabély katonák, és nem bűnözők kezébe való. Ugyanakkor  az elnök nem indítványozta a fegyvertartásra vonatkozó törvények módosítását, mert, mint mondta, az ilyen reformtörekvések a hasonló tragédiák után rendre elbuktak a politikai ellenállás és lobbizás miatt. “Úgy hiszem, számos fegyvertulajdonos egyetért azzal, hogy az AK 47-esek katonák, és nem bűnözők kezébe valók. Háborús csataterekre valók, nem pedig a városaink utcáira” – mondta az elnök egy New Orleansban tartott kampányrendezvényen. 

Az elnök a 2008-as kampánya során a támadófegyverekre vonatkozó, 2004-ben lejárt szövetségi tilalom újbóli bevezetését ígérte, de azóta nem tett lépéseket és nem is nyilatkozott az ügyben, amely erősen megosztja az amerikai választókat. Noha az elképzeléseivel kapcsolatban nem ismertetett konkrét részleteket, a fegyvertartás ügyében Obamának ez a megszólalása volt a leghatározottabb állásfoglalása, amióta hivatalba lépett. Az elnöknek több bírálója is szemére vetette, hogy a már meglévő törvények szigorú betartásának sürgetésén felül sem a 2009-es Fort Hood-i lövöldözés, sem a tavalyi tucsoni ámokfutás után nem vallott színt a kérdésben.


Az elnök szerdán kijelentette, hogy támogatja az amerikai alkotmány második kiegészítését, amely rögzíti a vadászat és a fegyvertartás történelmi jogát, de úgy vélekedett, hogy ebben a tekintetben van még tennivaló. Fontosnak nevezte a fegyvervásárlók hátterének ellenőrzését. Mitt Romney, aki Obama ellenfele lesz az idei elnökválasztáson, szerdán úgy nyilatkozott, nem látja szükségét annak, hogy a coloradói ámokfutás után újabb törvényekkel szigorítsák meg a fegyvertartást.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*