A világ első napelemes vegyesboltja

A világ első napelemes vegyesboltja nyílt meg júliusban Etiópiában a Langano-tó mellett. A SolarKiosk nevet viselő hordozható üzletet a német Graft cég tervezői alkották meg, és prototípusa lehet egy kereskedelmi hálózatnak a harmadik világ azon részein, amelynek lakosait eddig nem kapcsolták be elektromos hálózatba.

Korábban e körzetekben a világítást többnyire kerozin lámpák, az energiát pedig dízel generátorok szolgáltatták, amelyek nem csupán szennyezőek, hanem drágák is. A SolarKiosk viszont olcsó, tiszta energiával működik, amely így eljut a hátrányos helyzetűekhez is.

A hordozható bolt tetejét napelemes panelekkel szerelték fel. Elegendő energiát termel a világításhoz, mobiltelefonok, gépkocsik akkumulátorainak feltöltésére, számítógépek működtetésére, sőt, még jégszekrényt is üzemeltet. A lakosság naplámpákat, telefonokat, töltőkártyákat, de üdítőket is vásárolhat itt, amennyiben pedig a közösségnek ez az egyetlen frizsidere, akkor arra is szolgálhat, hogy itt tárolják az élelmiszer-tartalékokat és a gyógyszereket. Egyúttal megtaníthatják rajta keresztül a napelemek működését is. 

A SolarKiosk könnyű anyagokból készült, helyszínen is összeszerelhető helyi anyagok felhasználásával, de szükség esetén akár egy szamár hátán elszállítható. A tervezők gondolkodnak nagyobb méretű modellben, amelynek energiája már elegendő lenne kisebb távközlési központ, egy estés mozielőadások, vagy tv üzemeltetéséhez is. A Graft jelenleg üzleti partnerek és civil szervezetek támogatását keresi, hogy a SolarKioskot minél szélesebb körben elterjeszthessék.
 Amerikai Hírújság/Aiolus News

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*