Amerikai támogatással korszerűsítik a nagyváradi ortodox zsinagógát

Fotó: kronika.ro

Amerikai kongresszusi támogatással korszerűsítik a nagyváradi Teleki utcai ortodox zsinagógát, amelyben a nagyváradi és a Bihar megyei zsidóság múzeuma fog működni  írja a Krónika című erdélyi napilap csütörtöki számában.

Az Egyesült Államok kongresszusa 300 ezer dollár (69 millió forintot kitevő) támogatást nyújt az ingatlan renoválására. A beruházás a világ épített örökségének megmentésére irányuló amerikai program keretéből nyerte el az összeget. A jelenleg gyümölcs- és zöldséglerakatként működő, leromlott állapotban lévő zsinagóga teljes felújítása 700 ezer euróba (200 millió forintba) kerülne. Az amerikai támogatásból kicserélik a tetőszerkezetet, megerősítik az alapzatot, és elvégzik a külső javítások 30–40 százalékát. Minderről Aurel Chiriac, az épületet felügyelő és a projektet lebonyolító Körösvidéki Múzeum igazgatója beszélt.
Fotó: kronika.ro
 A munkálatok többi részére a román művelődési minisztériumtól, illetve uniós programok révén remél támogatást a múzeum, amely 15 évre vette használatba az épületet a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől. A múzeum a kiállítási tárgyak bemutatása mellett kulturális-tudományos központ is lesz. Nagyváradon a XX. század elején 33 ezres zsidó közösség élt, a városban 29 zsinagóga és imaház működött. A holokauszt után 2700 zsidó tért vissza a városba, a megmaradt hat zsinagóga közül négyet most felújítanak. A Teleki utcai épület korszerűsítése még az idén nyáron elkezdődik. Az építkezési engedélyt  az épület leromlott állapotára való tekintettel  sürgősségi eljárással bocsátják ki.
Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*