Gyászszünet Tusványoson

Tragikus esemény nyomta rá bélyegét az idei Tusványos megnyitójára. A nulladik napi koncert vége felé Székelyudvarhely 2000-2004 között volt alpolgármestere, Péter Pál, szívleállás következtében, 37 évesen elhunyt. A főszervező Jakab Attila kezdeményezésére a megnyitó résztvevői egyperces néma felállással adóztak a rendszeresen tusványozó férfi emlékének.

A helyi református és katolikus lelkészek tábort megszentelő és megáldó szolgálata után Németh Zsolt külügyi államtitkár vállalkozott arra, hogy megválaszolja, miért fertőz a „tusványosi vírus”, mi az, ami Tusnádfürdőre vonzza a Kárpát-medence színe-javát, függetlenül attól, hogy államilag finanszírozottan megpróbálják „félszigettel” megosztani a táborozókat. „Elmúltak a mézes évek, s az újratervezés ideje jött el” – jelentette be a politikus. Tusványos pedig azért a világ közepe, mert itt a közép-európai szolidaritás, illetve az erdélyi magyarok emberi joga a tét. Utóbbi kapcsán megjegyezte: vannak félelemkeltő szándékok a mostani román politika részéről.

Fotók: hajdupress.hu, Nyírő GizellaFotók: hajdupress.hu, Nyírő Gizella

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke arról szólt, hogy azok jönnek el Tusványosra, akik az együttműködésre, a politikai párbeszédre törekednek. A jelenlegi romániai politikáról elmondta: bő 22 évvel a rendszerváltás után agresszív módon aknázzák alá a demokráciát Romániában, ezért az újratervezés ideje jött el itt is. – „Ha képesek vagyunk erre, az eredmény nem lehet kétséges, s erre lehet tervezni, építkezni, 4-10 évre előre.

Albert Tibor, Tusnádfürdő újraválasztott polgármestere, a „tusványosi vírus” gócpontjának házigazdájaként jelentette be, hogy sok jó ember elfér kis helyen, hiszen már a magánházak udvarán is sátrak tömkelegét látta. „A fiataloké a jövő, bennünk a menő” – köszöntötte székely humorral a vendégeket. Németh Zsolt pedig adománylevél kíséretében nyújtotta át annak a magyarországi tűzoltónak a makettjét, melynek eredetijét hamarosan megkapja a város az anyaországtól.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntőjében arról szólt, hogy a magyar kormány felelősséget vállal minden magyarért, éljen bárhol a világon. Egy magyar nemzet van, egyfajta magyar állampolgár, ezért a választójogot is biztosítják minden magyar állampolgárnak. 2014-ben pedig már olyan összmagyar parlament áll fel, amelyben benne lesz a világ magyarjainak szavazata is – jelentette be, hozzátéve: a mai napig 300 ezren nyújtották be kettős állampolgárság iránti igényüket, 200 ezren le is tették állampolgársági esküjüket, a ciklus végére pedig meglesz a félmilliomodik állampolgár is. A politikus bejelentette még, hogy a külhoni magyarok pártlistára szavazhatnak majd levélben is.

Kulcsfontosságúnak nevezte Semjén Zsolt az etnikai alapon működő határon túli magyar pártokat, ugyanis az ideológiai alapon történő szlovák vagy román pártokhoz való kötődés esetén fennáll az integrálódás veszélye. Éppen ezért szükség van a magyar-román jó viszony fenntartására, melyben az RMDSZ-nek van felelőssége. Semjén szerint szükség van az együttműködésre, nehogy a körülöttünk lévő baloldali kormányok magyarellenes fellépése jöjjön létre. – Az erdélyi magyarság számíthat Magyarországra, Magyarország pedig számít az erdélyi magyarságra – zárta szavait a miniszterelnök-helyettes.

Forrás: hajdupress.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*