Fegyverkereskedelmi egyezmény: főszerepben az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok állásfoglalása kulcsfontosságú lehet a fegyverkereskedelmi egyezményről szóló ENSZ konferencia záró tárgyalásai során. Az Amnesty International úgy véli, az országnak vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy a fegyverek nemzetközi kereskedelméről szóló tárgyalások berekesztéséig egy szigorú szabályozásra épülő egyezményt alkossanak meg, amelyből kiküszöbölik a lehetséges kibúvókat.

Három hetes egyeztetés után a szövegszerű javaslatot tegnap mutatták be az ENSZ New York-i székházában. A szöveg döntő pontokon hiányos: az egyezmény által szabályozott fegyverek közel sem fedik le a harcászati eszközök teljes spektrumát. Jelentős aggodalomra ad okot, hogy a tervezet szerint a lőszerek a jövőben sem képeznék szigorú ellenőrzés tárgyát.

További hiányosság, hogy csak a fegyverek kifejezett kereskedelmét vonná ellenőrzés alá a nemzetközi közösség, így sem az „adományként” vagy „segítségnyújtás” részeként eljuttatott fegyverekre nem vonatkozna a jogi szabályozás.

„Az ördög a részletekben rejlik, és ha nem sikerül a jelenlegi kiskapukat bezárni, a szabályokat megerősíteni, akkor az egyezmény könnyen kijátszható lesz, és megmarad a lehetősége annak, hogy olyan kezekbe juttassanak fegyvereket, amelyek azokat súlyos emberi jogi jogsértések elkövetésére használják. A világ látja, hogy például Szíriában ez hova vezet” – nyilatkozta Brian Wood, az Amnesty International vezető fegyverellenőrzéssel foglalkozó munkatársa.

Félő, hogy a vonakodó kormányok, úgy mint Szíria, Irán, Észak-Korea, Kuba, sőt Oroszország és Kína is, megpróbálják gyengíteni a javasolt egyezmény egyes erős pontjait. Nagyon fontos, hogy a jelenlegi helyzetben az USA bebizonyítsa, hogy a világ legnagyobb fegyverexportőreként valóban kiáll az emberi jogi normák egyetemes tiszteletben tartása mellett.

Az elkövetkező három nap záró tárgyalásai során tehát az a legfontosabb, hogy az egyezményt támogató kormányok elérjék: a fegyverek összes típusa és a lőszerek teljes arzenálja is az egyezmény tárgyát képezze, valamint hogy bármely, országhatárokon túlnyúló fegyver-ügylet csak akkor jöhessen létre, ha a célországban nem áll fenn reális veszély arra, hogy a fegyvereket háborús és emberiesség elleni bűnök vagy más jogsértések elkövetésére használják fel. 

AMNESTY INTERNATIONAL

További információ:

http://www.amnesty.hu/amnesty-international/emberi-jogaink/pr_fegyverkereskedelem_usa_zaradek_20120717

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*