Aktív Állampolgárságért oklevél

Hannah Rosenthal különleges megbízott átadja az oklevelet Gordon Gábornak, az Élet Menete Magyarország vezetőjének (Követségi fotó: Németh Attila)

2012 januárjában az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége elindította új kezdeményezését, melynek keretében „aktív állampolgárokat” ismer el.  Az év során Kounalakis nagykövet szerte az országban olyan magánszemélyeket és szervezeteket tüntet ki, akik/amelyek azon dolgoznak, hogy pozitív változást hozzanak közösségeikben. 

Az Élet Menete Magyarország kapta meg az Amerikai  Nagykövetség Aktív Állampolgárságért Oklevelét július 20-án. Beszédében Kounalakis nagykövet elmondta, hogy az itt töltött két és fél év alatt sok emberrel találkozott Magyarországon, akik kemény munkájukkal élhetőbbé tették az országot és közösségeiket. Mint mondta, „semmi sem példázza jobban ezt a szemléletet, mint az Élet Menete Magyarország vezetője, Gordon Gábor és alapítványa.”

A díjat a Magyarországon tartózkodó Hannah Rosenthal, az USA Külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős különleges megbízottja adta át Gordon Gábornak. Rosenthal különleges megbízott beszédében kiemelte: „Az Élet Menete Alapítvány kiemelkedően jó példája annak, hogy egy szervezet hogyan mozdíthatja elő az aktív állampolgárság ügyét a tolerancia előmozdítása iránti elkötelezettségével.” Megjegyezte azt is, hogy az önkéntesek által működtetett Élet Menete Magyarország által évente szervezett felvonuláson tíz évvel ezelőtt csak háromszázan vettek részt, ám a résztvevők száma mára meghaladta a harmincezret.

Hannah Rosenthal különleges megbízott átadja az oklevelet Gordon Gábornak, az Élet Menete Magyarország vezetőjének (Követségi fotó: Németh Attila)

Rosenthal különleges megbízott bemutatta a „2012 Óra  a Gyűlölet Ellen” mozgalmat is, melyet a muszlim közösségekért felelős különleges megbízottal együtt tavaly indítottak el. A mozgalom célja, hogy arra bíztassa a fiatalokat, áldozzanak egy órát az önkéntes munkára, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik másként néznek ki, másként élnek, imádkoznak, vagy szeretnek, hogy ezzel is előmozdítsák a tisztelet és a tolerancia ügyét. Rosenthal különleges megbízott említést tett „ antiszemita incidensek közelmúltbeli hullámáról  Magyarországon, s bizonyos köröknek  a fasiszta korszak alakjainak rehabilitálására irányuló törekvéseiről is” – melyeket elfogadhatatlannak nevezett. Arra bíztatta a fiatalokat a közönség soraiban, hogy gondolják át, hogyan lehetnének aktív állampolgárok, valamint arra, hogy vállaljanak önkéntes munkát  a gyűlölet ellen.

Amerikai Hírújság Forrás: hungarian.hungary.usembassy.gov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*