A The New York Times kritikája Ascher Ványa bácsijáról

Elismerő, a lap művészeti szekciójának címoldalán elindított, terjedelmes kritikában méltatta hétfőn a Sydney Theatre Company világhírű színészei által a New York-i Lincoln Centerben előadott, Ascher Tamás rendezte Ványa bácsit a The New York Times.

A szerző, Ben Brantley, aki a Csehov-darab tavalyi, a washingtoni Kennedy Centerben történő bemutatását is felmagasztalta, a színház teljesítményét ezúttal “ragyogónak”, Ascher produkcióját pedig “szívet sebzőnek” nevezte. “Ascher, egy magyar rendező, aki korábban ritkán dolgozott angol nyelven, a  legmélyebben fizikai és fizikailag a legmélyebb interpretációját adja ennek az 1897-es darabnak, amelynek Csehov a lefegyverző ‘jelenetek a vidéki életből’ alcímet adta” – (a lapban megjelent cikk itt elérhető: fogalmazott a kritikus.

Brantley szerint “Ascher megoldja az örök csehovi rejtélyt, amely gyakran térdre kényszeríti az erős rendezőket”. A szerző felteszi a kérdést, hogy vajon e “reményre szomjazó életek sivár portréi” tragédiában, avagy komédiában állnak-e össze, majd ezt így válaszolja meg:

“Ascher verziója azt mondja, meggyőzőbben és szervesebben, mint bármely általam ismert produkció, hogy a válasz: mindkettővé. Az élet egy tragédia, mert annyira komikus”. A darabot a Sydney Theatre Company New Yorkban is a bevált sikerreceptnek megfelelően, változatlan szereposztásban játssza, olyan világsztárokkal, mint az Oscar-díjas Cate Blanchett, Richard Roxburgh és Hugo Weaving. A New York-i “ausztrál” Ványa bácsi dramaturgja Lengyel Anna, díszlettervezője Khell Zsolt, jelmeztervezője pedig Szakács Györgyi.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*