Bezárt a tőzsde Hongkongban a tájfun miatt

Több mint száz ember megsérült hétfő késő este Hongkongban a Vicente nevű tájfun pusztításában.A trópusi szélvihar a Csendes-óceán felől érkezett óránként mintegy 140 kilométeres sebességgel. Fákat csavart ki, tetőket sodort el. A hatóságok – 1999 óta először – tízes fokozatú, maximális szintű riasztást rendeltek el, de azt kedd reggel 8-asra csökkentették.A városban kedden zárva maradtak a bankok, a kormányzati és az oktatási intézmények. Nem nyitott ki a tőzsde sem. Az utcákon a köztisztasági hivatal alkalmazottainak számtalan ledöntött fát, reklámtáblát, szanaszét heverő tönkrement esernyőt, szemetet kell eltakarítani. Mintegy 120 ember fordult sérüléssel orvosi segítségért.

A tájfun miatt leállt a forgalom a nemzetközi repülőtéren, mintegy 270 járatot töröltek vagy elhalasztották indítását. Nem közlekedett a komp sem Makaó és Hongkong között a nagy hullámok miatt. Felszólították a térségi nyílt vizeken tartózkodó 30 ezer halászbárka legénységét – 10 ezer 560 halászról van szó -, hogy sürgősen navigáljon valamelyik biztonságos kikötőbe.

A tájfun lassan elhagyta Hongkongot, és erejét vesztve északnyugatra tart a kínai Kuangtung tartomány, valamint Kuanghszi autonóm terület irányába.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*